Ontwikkelingen bij de moeder

De voorbereiding op de bevalling kan wat lichamelijk ongemak met zich meebrengen. Dit is volkomen normaal, maar niet altijd even fijn. We zetten er daarom hieronder een paar op een rijtje en geven je er gelijk wat tips bij!

Rugpijn

Deze kan zich op ieder moment voordoen, maar ontstaat meestal bij achterover leunen, dat belast de lage rugspieren en gewrichten. Tip: til geen zware dingen, buk met gebogen knieën, draag platte schoenen en zorg voor goede steun bij het zitten.

Vermoeidheid

De oorzaak van vermoeidheid kan bloedarmoede zijn, maar vaak is er een andere oorzaak. Aan het begin van de zwangerschap en rond 30 weken controleren we je ijzergehalte. Het laten groeien van een baby kost vooral veel energie. Tip: Geef hier aan toe en neem af en toe wat extra rustmomenten op een dag.

Bloedend tandvlees

Door hormonale verandering kan tandplak sneller ophopen en dat zorgt weer sneller voor bloedend tandvlees. Tip: Geef extra aandacht aan je mondhygiëne en ga tijdens je zwangerschap twee keer naar de tandarts, maar geef wel aan dat je zwanger bent zodat er geen röntgenfoto’s gemaakt worden.

Kramp

Deze plotselinge scherpe/stekende pijn in je benen en voeten heb je veelal ’s nachts. Tip: Doe geregeld lichte oefeningen en probeer je tenen omhoog te trekken.

Obstipatie

Sommige extra hormonen zorgen voor meer ontspannen darmen, die werken hierdoor minder efficiënt. Tip: Drinkt minimaal 2 liter water op een dag buiten je andere dranken en eet vezelrijk voedsel, bijvoorbeeld: brood, muesli, pasta of rijst. Ook kiwi’s kunnen helpen.

Aambeien

De bloedvaten rond de anus zetten op en worden heel kwetsbaar. Dit kan pijnlijk zijn en/of jeuken.

Tip: Let op bij obstipatie, maar ook in het algemeen bij toiletbezoek. Pers niet te hard en houd je rug recht, niet hol. Wanneer ze pijnlijk worden en gaan jeuken dan kun je ons vragen om advies over zalf of andere middeltjes.

Flauwtes

Je kunt je flauw voelen als je te snel opstaat of te lang staat. Er bereikt onvoldoende bloed je hersenen. Tip: Kom langzaam overeind na zitten of liggen. Als je staat, ga dan rustig zitten en breng je hoofd omlaag tussen je knieën. Vermijd warme ruimtes. Een paar dropjes of iets met zou (zoals bouillon) kan ook wat helpen.

Vaginale afscheiding

Dat je tijdens de zwangerschap meer last hebt van vaginale afscheiding is heel normaal. Zolang ze maar helder en wit is. Als het een kleur heeft, sterk ruikt of als het jeuk veroorzaakt dan heb je mogelijk een(schimmel) infectie. Neem in dat geval contact op met je huisarts. Tip: Gebruik geen inlegkruisjes, daar gaat het alleen door ‘broeien’.

Ontwikkelingen bij je baby

De baby gaat nu bewegen, eerst met trekkingen en trillingen die in de armpjes en beentjes beginnen en zich dan uitbreiden naar de nek en de romp. Vervolgens gaat hij de beentjes buigen en strekken, stapbewegingen maken, een vuist maken en de hand weer openen, en het hoofdje op en neer bewegen. Hij is echter nog zo klein dat je deze bewegingen niet kunt voelen.

Je baby ontwikkelt de spieren door krachtige oefeningen in de baarmoeder. Je baby kan zich gemakkelijk bewegen omdat hij of zij in het vruchtwater zweeft.Kinderopvang de Benjamin

Kinderopvang De Benjamin is een kleinschalig kinderopvang met twee verticale groepen dagopvang. Zij zijn goed te bereiken voor omliggende dorpen. Daarnaast beschikt De Benjamin ook over twee BSO locaties, op beide basisscholen in Nistelrode. Kinderopvang De Benjamin nodigt u van harte uit voor een rondleiding zodat u sfeer kunt proeven. Telefonisch te bereiken op 0412-611942, email info@debenjamin.com of neem eens een kijkje op de website www.debenjamin.com.


Bloedverlies

Tijdens de zwangerschap kan bloedverlies voorkomen, vooral in de eerste 3 maanden van de zwangerschap. Dit kan verschillende oorzaken hebben, bijvoorbeeld innesteling van de vrucht in de baarmoeder of een wondje op de baarmoedermond. Soms is een miskraam de reden van bloedverlies. Neem bij helderrood bloedverlies meer dan een vol inlegkruisje contact met ons op en bewaar al het bloedverlies dat je opgevangen hebt zodat wij dit kunnen beoordelen.

Zwangerschapsverlof

Het is belangrijk om je werkgever op tijd op de hoogte te brengen van je zwangerschap, zodat zowel je werkgever als jij daar rekening mee kan houden qua planning, overdracht, etc. Bij de controle rond de 16 weken zwangerschap krijg je van ons een zwangerschapsverklaring die je aan jouw werkgever kunt afgeven. In totaal heb je recht op 16 weken verlof, meestal zes weken voor en tien weken na de bevalling. Je krijgt voor die periode gewoon een uitkering ter hoogte van je normale salaris.

Zwangerschapverlof

Je mag twee weken langer doorwerken zodat je die nog hebt voor na de bevalling. Als je kindje eerder komt dat blijft toch de periode toch 16 weken en heb je na de bevalling dus extra weken. Wordt het kindje ‘later’ geboren dan blijven de afgesproken weken staan. Kijk eventueel ook op de website van het UWV voor meer informatie.

Partner

Vanaf 1 januari 2015 is er een nieuwe wet gericht op verlof van de partner. De nieuwe wet regelt dat partners een onvoorwaardelijk recht krijgen op drie dagen opname van (onbetaald) ouderschapsverlof rond de geboorte van het kind. Daarmee krijgen zij - naast het huidige kraamverlof van twee dagen - meer mogelijkheden om rond de geboorte tijd door te brengen met hun baby. Kijk voor meer informatie op deze website van de Rijksoverheid.

Weetjes en tips