Ontwikkelingen bij de moeder

ls het goed is, zie je er blakend en blozend uit vanwege de toegenomen bloedcirculatie aan het huidoppervlak. Druk van de groeiende baarmoeder zorgt wellicht voor kramp, rugpijn, brandend maagzuur en dat je veelvuldig naar de wc moet. In week 22 hebben we deze kleine ongemakken uitgebreider en met tips besproken.

Iedere controle meten we je bloeddruk. De belasting van de zwangerschap kan een hoge bloeddruk veroorzaken en aan het eind van je zwangerschap kan dit voor problemen zorgen.

Je kan een hoge bloeddruk niet zelf voelen ook al zijn duizeligheid, meer vocht vasthouden en meer hoofdpijn wel signalen van een hoge bloeddruk. Het herkennen is heel lastig, maar geen zorgen daarom controleren wij het altijd. Is je bloeddruk aan de hoge kant dan zullen we je waarschijnlijk adviseren om wat meer rust te nemen en zullen we je misschien vaker controleren.

Ontwikkelingen bij je baby

Om zijn spieren goed te trainen moet je baby goed bewegen, het zal soms daarom een drukte van belang zijn in je buik. Toch zal hij het grootste deel van de dag nog slapen. De hartslag van je baby wordt nu ook steeds duidelijker hoorbaar. Dit kon eerst alleen via een doptone, nu kan je partner het thuis misschien ook horen. De beste plek is ongeveer tien centimeter onder de navel. Hoor je het nog niet dan is dat niets om je zorgen om te maken, het is nog best vroeg in de zwangerschap. Met 28 weken hoort je partner het vast en zeker.

Blaasontsteking

Tijdens de zwangerschap heb je meer kans op het krijgen van een blaasontsteking. Door een verslapping van de urinebuis en veranderende stand van de blaas kan er makkelijker wat urine in de blaas achterblijven. Deze voedingsbodem vinden bacteriën heel prettig.

Blaasontsteking is dan ook een veelvoorkomende zwangerschapskwaal, die gelukkig met antibiotica goed te behandelen is. Geen zorgen antibiotica is niet slecht voor je baby.

Normaal gesproken kan je een blaasontsteking makkelijker herkennen dan tijdens de zwangerschap.

Klachten die kunnen duiden op een blaasontsteking zijn:

Twijfel je of je een blaasontsteking hebt, dan is het verstandig om met ons te overleggen en je urine te laten controleren bij de huisarts.

Voorlichtingsavonden

Groep van stellen die aanwezig is bij een voorlichtingsavond over bevallingen.

Samen met het UMCG geven wij voorlichtingsavonden over de bevalling en het kraambed. Je kunt je daar nu nog voor opgeven.

Deze termijn is een goede periode om je aan te melden voor een informatieavond. Vraag ons voor meer informatie over de plaats en data van de voorlichtingsavonden of kijk op onze website.

Weetjes en tips