Ontwikkelingen bij de moeder

Je bent waarschijnlijk erg nieuwsgierig naar je kindje. Hoe ziet je kindje eruit? Als jullie het geslacht nog niet weten, is het een jongen of een meisje? Je zal ook ongeduldig worden en die dikke buik ben je misschien inmiddels flink beu.
Je had vast gehoopt op een spontane bevalling, misschien wel bij je thuis. Als je deze week niet bevalt, is de kans groot dat je straks wordt ingeleid. Dat gebeurt in het ziekenhuis. Inleiden en strippen hebben we in week 41 uitgebreid besproken.

Wat is serotiniteit?

De meeste baby’s worden niet precies op de uitgerekende datum geboren. Een normale bevalling vindt plaats in de periode van drie weken voorafgaand aan tot twee weken na de uitgerekende datum. Als de bevalling niet op gang is gekomen twee weken na de uitgerekende datum wordt er gesproken van serotiniteit en word je ingeleid. Meer informatie over inleiden kan je teruglezen in week 41.

Ontwikkelingen bij je baby

De donzige haartjes zijn verdwenen en ook het huidsmeer is weg. Soms heeft de baby wel losse velletjes op zijn huid. Je baby zal er verder niet veel anders uitzien dan een baby die op tijd geboren is. De meeste kindjes die met 42 weken geboren worden hebben zich die laatste weken nog flink te goed gedaan in de baarmoeder en zien er daarom lekker mollig uit.

Weetjes en tips

  • Als je na de bevalling naar je buik kijkt, is dat misschien even schrikken. Waar ooit die mooie dikke buik zat, hangt nu een uitgerekt stuk huid. Geen zorgen, dat komt weer goed. Het kan misschien even duren, maar als je gezond eet en genoeg beweegt, krijgt je lijf z’n oude model vanzelf weer terug.
  • Als je baby nu pas komt, dan heb je nog recht op 10 weken zwangerschapsverlof! Ook al heb je er waarschijnlijk al 8 weken op zitten.