Ontwikkelingen bij de moeder

Je baby is er helemaal klaar voor! In deze week valt de uitgerekende datum, ook al wordt slechts 4% van de baby’s daadwerkelijk op de uitgerekende datum geboren. Die dag heeft altijd iets magisch en je bent die dag extra alert op elk pijntje dat je voelt. Je kan deze dag en de komende dagen nog gewoon doorgaan met de dingen die je deed. Je hoeft ook niet thuis te blijven. Als je een beetje in de buurt blijft, dan heb je nog alle tijd om thuis te komen op het moment dat de weeën beginnen.

Je wordt waarschijnlijk steeds ongeduldiger. Vanaf deze week kun je ook met grote regelmaat gebeld worden door familie en vrienden met de vraag ‘Is er al iets?’. Die aandacht kan leuk, maar ook vermoeiend zijn. Geniet ook van je laatste dagen van je zwangerschap, veel vrouwen missen na de bevalling hun zwangere buik.

Ontwikkelingen bij je baby

Je baby ligt met het hoofd omlaag in de foetushouding met de beentjes opgetrokken en wacht tot hij of zij wordt geboren. Wees vooral niet te teleurgesteld als er niks gebeurt. Bovendien zijn sommige vrouwen echt 42 weken zwanger. Waarschijnlijk heeft dat te maken met de grootte van de placenta. Een grote placenta produceert veel progesteron, een hormoon dat de weeënactiviteit afremt.

De longen van je baby zijn bekleed met surfactans, een soort schuimbelletjes. Deze belletjes zorgen ervoor dat de longen gedeeltelijk bol blijven en niet inklappen bij het uitademen. Bij de geboorte moeten alle systemen functioneren. Je baby oefent daarom nu ademhalingsbewegingen, zuigt en slinkt en scheidt enzymen en hormonen af. 

Hij of zij heeft een hele reeks gecoördineerde reflexen die je baby in staat stellen iets stevig vast te pakken, het hoofd op te tillen en te draaien, melk te zoeken, loopbewegingen te maken, te knipperen met de ogen en ze dicht te doen en hij of zij reageert op geluiden, geuren, licht en aanraking.

Geboorteaangifte doen

Als je baby geboren is, moet de wettelijke vader of degene die je kind erkend heeft, hem of haar binnen drie werkdagen aangeven. De geboortedag zelf telt niet mee voor de aangiftetermijn. De aangifte dient te gebeuren bij de Burgerlijke Stand in de geboorteplaats. Het kan zijn dat het niet jullie woonplaats is. 

Als je partner de baby gaat aangeven, moet hij het volgende meenemen:
  • Trouwboekje (indien van toepassing) of afschrift van de akte dat het kind door jullie beiden is erkend.
  • In sommige gevallen een akte van naamkeuze, als je je kind de achternaam van de moeder wilt geven.
  • En natuurlijk de naam (of namen) van je kind. Let wel goed op dat de ambtenaar de namen correct spelt. Een fout gespelde naam is moeilijk te veranderen.

Weetjes en tips

Na de geboorte van je baby doen we gelijk een test, de Apgarscore. We controleren dan de hartslag, huidskleur, ademhaling, spierspanning en reflexen van je baby. De test is genoemd naar de arts die de test ontwikkeld heeft.