Ontwikkelingen bij de moeder

De kinderkamer is klaar, alle benodigde spulletjes zijn in huis gehaald en het ziekenhuiskoffertje staat waarschijnlijk ook al klaar. Het einde komt in zicht, misschien ga je deze week al bevallen, maar het kan ook nog drie weken duren. Het wachten is bijna voorbij en dat is spannend. Het kan zijn dat je al flinke oefenweeën hebt, ook kan de baarmoederhals al zachter worden om klaar te zijn voor de bevalling.

Het is niet noodzakelijk om al een keuze te hebben gemaakt waar je wilt bevallen. Die beslissing kun je ook uitstellen tot het allerlaatste moment. Pas als je echt weeën hebt, kun je het beste beoordelen waar jij je het prettigst voelt.

Jouw lichaam is hard aan het werk om je baby van zuurstof en voedingsstoffen te voorzien en alle afvalproducten af te voeren. Je geeft via de placenta ook antistoffen door aan je baby. Voor vrijwel alle infectieziekten die jouw lichaam heeft overwonnen, of waartegen je ingeënt bent, krijgt je kind een voorraadje antistoffen mee. De eerste paar maanden na de geboorte biedt dat een extra bescherming tot zijn of haar eigen immuunsysteem het overneemt.

Ontwikkelingen bij je baby

Je buik is nu helemaal gevuld met baby. Soms voel je de porretjes, duwtjes en trapjes wel op drie plaatsen tegelijk. Hij of zij ligt startklaar voor de baarmoedermond. De botjes van je kind zijn nog zo soepel dat ze zich tijdens de bevalling makkelijk aanpassen aan het geboortekanaal.

Ook het hoofdje kan er makkelijk door omdat er openingen tussen de schedelbeenderen zitten (fontanellen). De schedelbeenderen kunnen tijdens de geboorte over elkaar schuiven, zodat het hoofdje wat smaller wordt en er makkelijker door kan. De eerste tijd na de bevalling kan het hoofdje hierdoor wat ovaal van vorm zijn, maar dit trekt vanzelf bij.

Om de baby zit (in de vruchtzak) ongeveer nog een liter vruchtwater dat om de twee uur ververst wordt. Als de vliezen breken, is je baby niet meer beschermd tegen infecties. Je moet dan binnen 24 uur goede weeën hebben. Duurt het langer, dan moet je naar het ziekenhuis omdat het risico op een infectie bij de baby toeneemt na de eerste 24 uur. In het ziekenhuis wordt er een hartfilm gemaakt van de baby en kan de bevalling op gang gebracht worden met een infuus. 

Je baby bepaalt overigens wanneer de bevalling gaat beginnen. Het stresshormoon cortisol komt via de baby en de placenta bij jou terecht. Dit zorgt er voor dat ook jouw hormoonfabriek aan het werk gaat en op deze manier komen de eerste weeën op gang en start de bevalling.

Weetjes en tips

  • Wanneer je bevalling de vorige keer is begonnen met gebroken vliezen, zegt dit niets over de manier waarop de huidige bevalling gaat beginnen. De vliezen kunnen 'per ongeluk' breken, waarna de baarmoeder een krachtig signaal krijgt dat de weeën moeten beginnen. De meeste bevallingen komen na het breken van de vliezen spontaan op gang. Ben je dus de vorige keer bevallen bij 38 weken nadat je vliezen eerst gebroken zijn, dan kan het best zijn dat je deze keer langer doorloopt.
  • Je lichaam blijft vruchtwater aanmaken, zodat je baby nooit zonder vruchtwater komt te zitten. Ook niet als de vliezen gebroken zijn.
  • Een afspeellijst met je eigen favoriete muziek kan je helpen bij de bevalling.