Ontwikkelingen bij de moeder

Aan het eind van de zwangerschap neem je in een ademteug veel meer lucht op. Voor je zwangerschap inhaleerde je 450 ml per teug, inmiddels is dat wel 650 ml. Daardoor neem je per minuut ook meer lucht op, tot 40 % meer. Nam je eerst 7,5 liter lucht op per minuut, nu is dat 10,5 liter per minuut. Je blijft wel even vaak ademhalen. 

Dat je meer adem binnenkrijgt, is niet zo gek. Je hebt meer zuurstof nodig. Maar dat je zo veel meer zuurstof binnenkrijgt is wel gek, want de extra behoefte is veel lager dan wat je extra binnenkrijgt. Dus eigenlijk ben je continu aan het hyperventileren. Je voelt dat mogelijk doordat je makkelijk ademnood krijgt, zeker als je je fysiek inspant.

Waar heb je die extra zuurstof voor nodig? De helft benut je voor je stofwisseling, die iets sneller gaat. De andere helft is voor de groei van je baby en de stofwisseling via de placenta. Er gaat dan ook ongeveer een vijfde van jouw bloedvolume naar de placenta.

Je hart heeft het ook een stuk drukker met al die extra zuurstofinname. Per minuut gaat er zo 30 tot 50% meer bloed door je hart heen. Daarmee gaat het aantal hartslagen per minuut omhoog van 70 voordat je zwanger was, tot 80 tot 90 aan het eind van je zwangerschap. En span jij je in, dan gaat je hartslag ook nog eens sneller omhoog dan als je niet zwanger zou zijn.

Tijdens de bevalling neemt de hoeveelheid bloed die je hart per minuut rondpompt nog verder toe, met nog eens 10%. Na de bevalling daalt het weer. Ongeveer 6 weken na de bevalling zit je weer op het niveau van vóór de zwangerschap.

Ontwikkelingen bij je baby

Je baby heeft meer vet gekregen zodat hij of zij er wat voller uitziet en zichzelf op temperatuur kan houden. De huid is rozig van kleur en het haar van je baby kan al 5 centimeter lang zijn. Ook de nageltjes zijn al lang en kunnen eigenlijk al geknipt worden.

Je baby zal nog maar twintig a dertig gram per dag aankomen. Dit is om reserves op te bouwen voor de eerste dagen na de geboorte, dan heeft hij of zij soms wat tijd nodig om te wennen aan de borst- of flesvoeding. Dankzij het reservelaagje zal je kind niet te hongerig zijn of te veel gewicht verliezen. Hoewel het overigens heel normaal is als je baby in de eerste week na de bevalling iets terugvalt in gewicht.

Kraambezoek

Als je baby geboren is dan kun je rekenen op veel bezoek. Denk er vast over na wie je als eerste wilt zien, is dat je beste vriendin of je familie. Of wil je liever eerst fijn met zijn tweeën genieten van jullie pasgeboren baby. Denk hieraan bij het versturen van de geboortekaartjes en zet daar eventueel ook gewoon de dagen en tijden op dat er mensen op bezoek kunnen komen of vraag mensen eerst te bellen voordat ze langskomen. Zo kan je ook je rustmomenten pakken. 

Het is in ieder geval wel fijn als er iemand aanwezig is om het bezoek te ontvangen. Je kan er ook voor kiezen om na ongeveer zes weken een kraamfeest te organiseren zodat je al het bezoek in een keer gezien hebt.

Weetjes en tips

  • Wanneer je denkt dat de bevalling begonnen is, mag je op elk tijdstip contact met ons op nemen! Ook midden in de nacht. Je belt nooit voor niets! Lees in week 37 wanneer je ons ALTIJD moet bellen.
  • De eerste week na de bevalling is vaak vrij hectisch, zodat koken er vaak bij inschiet. En de kraamverzorgster heeft er ook niet altijd tijd voor. Handig dus als je nu alvast af en toe dubbele porties kookt en dat invriest, zodat je straks een voorraadje in de vriezer hebt liggen.
  • Vanaf nu kom je iedere week op controle.
  • Vanaf tien dagen na de bevalling zal het consultatiebureau de zorg van je kindje overnemen. Zij regelen onder meer de inentingen en kijken of je kindje voldoende groeit.