Ontwikkelingen bij de moeder

Je baby kan vanaf deze week tot eind 41 (dus tot 42+0) ieder moment komen, alles is klaar! Controleer nogmaals of je alles hebt klaarstaan. Controleer de checklist die we in week 30 uitgebreid besproken hebben. Je kan rond deze week waarschijnlijk, als je wilt, nog een rondleiding krijgen in het ziekenhuis waar je misschien wil gaan bevallen. Vraag gerust wanneer er zaken onduidelijk zijn.

Omdat je buik steeds dikker wordt, is er rond deze tijd niet zo veel ruimte meer over voor je navel. Die kan nu behoorlijk gaan uitpuilen.

Ontwikkelingen bij je baby

Het kan zijn dat je je baby nu minder voelt bewegen, daar hoef je niet van te schrikken, hij of zij heeft gewoon minder ruimte en ligt met opgetrokken beentjes in de baarmoeder. Hoewel je af en toe nog wel een schop van de voetjes voelt of een por met een elleboogje krijgt. We hebben dit onderwerp ook in week 26 besproken.

Pas als je je baby niet meer zou voelen op momenten dat je dat gewend bent, is het verstandig om even contact op te nemen met ons. Twijfel je of voel je duidelijk minder beweging in vergelijking tot de voorgaande dagen, neem dan altijd contact met ons op. Het is mogelijk dat het kindje misschien wel beweegt maar jij dit niet voelt.

We controleren liever een keer te veel dan te weinig. Ook ongerustheid is een reden om te bellen. Dus twijfel nooit om contact met ons op te nemen, ook niet in het weekend.

Hoe gaat een bevalling nu eigenlijk?

De bevalling is een proces dat bestaat uit verschillende fases. De ontsluiting, de uitdrijving en het nageboortetijdperk. Hoe snel deze fases elkaar opvolgen weet je nooit van tevoren. De eindstreep ga je hoe dan ook halen en wij helpen je daarbij!

Verloop van de bevalling

Ongeacht welke keus je hebt gemaakt, thuis of ziekenhuis, iedereen moet bevallen en iedere bevalling is weer anders. Maar het algemene verloop is vrijwel altijd hetzelfde, de tijdsduur kan alleen nogal uiteenlopen.

Een normale bevalling zal ongeveer op de volgende manier verlopen:

Weeën

Allereerst heb je om te bevallen natuurlijk weeën nodig. Maar hoe kom je nu aan weeën? Aan het eind van de zwangerschap maakt je lichaam prostaglandines aan. Prostaglandines worden gemaakt in de vliezen en zijn hormonen die zorgen voor het rijpen van de baarmoedermond. Ze stimuleren de aanmaak van oxytocine. Oxytocine zorgt voor het samentrekken van de baarmoeder oftewel: weeën. Hoe meer oxytocine je aanmaakt, hoe meer weeën je krijgt en hoe sneller je over het algemeen dus bevalt.

Een paar weeën maken nog niet dat de bevalling is begonnen, zoals gezegd is de bevalling onder te verdelen in meerdere fases.

Een bevalling bestaat uit 3 fases: de ontsluitingsfase, de uitdrijvingsfase en het nageboortetijdperk. Iedere bevalling begint met de ontsluitingsfase, welke weer onder te verdelen is in 3 andere fases, namelijk de voorbereidingsfase, de latente fase en de actieve fase.

De voorbereidingsfase

De voorbereidingsfase is de geleidelijke overgang van zwangerschap naar bevalling. Dit gebeurt door voorweeën en harde buiken, die soms best een tijdje kunnen aanhouden. De een heeft hier bijna geen last van, de ander een stuk meer. Deze harde buiken en voorweeën zijn vaak onregelmatig en zorgen voor veranderingen van de baarmoedermond. Dit kan ook tot wat ontsluiting leiden, vaak zo’n 1 a 2 cm, maar dat is niet altijd het geval.

De latente fase

In de latente fase zijn de echte weeën begonnen en komen ze steeds regelmatiger en frequenter, met minimaal 2 weeën per 10 minuten. De bevalling is nu echt begonnen! Het zijn echter nog beginnende weeën, die nog makkelijk op te vangen zijn; je kunt ze nog makkelijk wegzuchten en je kunt nog praten. Door deze weeën verstrijkt de baarmoeder en krijg je tot 2-3 cm ontsluiting.

Tijdens deze latente fase is het vooral een kwestie van afwachten en kun je soms het beste wat afleiding proberen te zoeken: zet een film op of probeer wat rond te lopen.

Ademhaling latente fase
Tijdens de latente fase kun je je weeën dus nog makkelijk wegademen. De beste manier om dat in deze fase te doen is als volgt: Inademen door je neus en uitademen door je mond. Bij inademen maak je een bolle buik en bij het uitademen probeer je je zo veel mogelijk te ontspannen. Op deze manier kun je de weeën het beste opvangen en hun werk laten doen.

Verstrijken
Door je weeën verstrijkt de baarmoedermond: dit is voor de bevalling een lang, stug, gesloten tuutje. Het verstrijken is het platter worden van de baarmoedermond. Daarnaast wordt de baarmoedermond ook weker, deze is in het begin net zo stug als je neus en aan het eind zo zacht als je tong. En daarnaast gaat de baarmoedermond zich openen: de ontsluiting.

De actieve fase

Dit betekent: het echte werk is begonnen, je krijgt regelmatige krachtige en pijnlijke weeën . Deze weeën duren 60-80 seconden en zorgen voor verdere ontsluiting. Vaak heb je hierbij een beetje bloedverlies en of vruchtwaterverlies.

Ademhaling tijdens de actieve fase

Goede ademhaling tijdens de bevalling is erg belangrijk, hierdoor kun je beter ontspannen en rem je de actieve fase niet. Adem rustig in en adem uit met pufjes.

Je kunt samen met je partner tellen bij de uitademing zodat je je beter bewust bent van je ademhaling.

De actieve fase is het vorderen van ontsluiting vanaf 4 cm. Gemiddeld is dat een cm per uur, maar zoals altijd met gemiddelden gaat het bij de ene bevalling sneller en bij de andere langzamer. Bij 10 cm is je baarmoedermond helemaal open en begint de uitdrijving.

Er is geen tijdsduur aan te geven voor een bevalling. Wel kun je een indicatie krijgen welke tijdsduur normaal is voor een eerste of volgende bevalling.

Wat kun je als partner doen?

Steun geven op alle fronten, zorg voor een comfortabele omgeving. Eventueel een massage van de onderrug. Puf mee, help hoe te ademen. Doe het samen dan werkt het beter. En soms is alleen er gewoon zijn genoeg!

Uitdrijvingsfase

Wanneer je 10 cm ontsluiting hebt bereikt start de uitdrijvingsfase. De ontsluitings-weeën gaan over in persweeën. Met deze weeën kun je je kindje naar buiten persen. Echte persdrang, het is vrijwel onmogelijk om er niet aan toe te geven, het is een reflex en voelt als sterke drang tot poepen.

Bij 10 cm ontsluiting en persweeën kun je starten met persen.

Als de baby geboren is dan leggen we hem/haar direct op je blote buik. Geniet van dit moment!

Nageboortetijdperk

Je baby ligt lekker warm bij jou maar je bent er nog niet helemaal. Direct na de geboorte van de baby kan het zijn dat je een prik in je bovenbeen krijgt of via het infuus (als je bij de gynaecoloog bevalt en een infuus hebt) om je baarmoeder te stimuleren goed samen te trekken. Hierdoor laat je placenta makkelijker los en heb je minder bloedverlies. Meestal komt de placenta binnen 15 minuten na de geboorte van je baby.

Om de placenta geboren te laten worden geven we stevige tegendruk op de buik en moet je een keer meepersen.

Wanneer moet je bellen?

Je moet ons altijd bellen wanneer:

Weetjes en tips