Ontwikkelingen bij de moeder

Rond deze week kun je je erg zwaar voelen. Als je baby hoog zit, is het moeilijk om diep te ademen, aangezien hij met zijn of haar stuitje tegen je middenrif en ribbenkast drukt. Dit neemt af wanneer het hoofdje van je baby indaalt, wat nu ieder moment kan gebeuren. Daarna rust het achterhoofdje tegen je blaas en moet je vaker plassen.

Als je op je rug ligt, voel je je misschien misselijk en duizelig, omdat de zware baarmoeder op een groot bloedvat drukt en de bloedstroom terug naar je hart vertraagt. Dit is niet erg of gevaarlijk voor jou of de baby. Als je hier last van hebt dan kun je beter op je zij gaan liggen of je goed steunen met kussens. De slaap kan ook onderbroken worden, doe af en toe een middagdutje, want dat werkt ontspannend en hiermee ontlast je je banden en rug. Ook al slaap je niet echt, het werkt wel. De fijnste houding is op je zij met een kussen ter ondersteuning van je knie.

Er kan vanaf iets boven je navel tot aan het schaambeen een donkere lijn te zien zijn waar de spier voor op je buik uitgerekt is. Wanneer de spier weer hersteld zal de lijn na de bevalling langzaam verdwijnen.
Je kan ook af en toe last hebben van harde buiken, in week 26 kan je hier meer over lezen.

Ontwikkelingen bij je baby

Je baby zal een lighouding aannemen die voor hem het prettigst is. Veruit de meeste baby’s gaan in de ideale achterhoofdsligging liggen. Na 36 weken zwangerschap is de kans klein dat je baby nog zelfstandig draait. Ligt jouw baby in een stuitligging (met zijn stuit naar beneden) dan word je door ons verwezen naar het ziekenhuis en gaan ze daar kijken of ze het kindje van buitenaf kunnen draaien.

Je baby kan al na 30 weken beginnen met indalen, maar dit kan ook pas vlak voor de bevalling gebeuren. Rond week zesendertig is de kans groot dat je baby is ingedaald of gaat indalen. Dit betekent dat je baby tot diep in je bekken zakt. Over het algemeen past het hoofdje mooi tussen de bekkenbotten. Dit is ook de reden dat de meeste baby’s automatisch met hun hoofdje naar beneden gaan liggen.

Weetjes en tips

  • Af en toe ben je alles misschien helemaal beu. Dat zijn de laatste loodjes die behoorlijk zwaar kunnen zijn. Tijd om jezelf nog eens goed te verwennen, dat is vaak het beste medicijn. Ga met vriendinnen de stad in, ga naar de schoonheidsspecialist of ga lekker bankhangen met je partner en laat je masseren.
  • Het is prettig om vast een lijstje te hebben met de belangrijke telefoonnummers. Die van ons natuurlijk, maar ook die van de kraamzorg, het ziekenhuis en misschien zelfs een taxibedrijf. Het is ook praktisch om vast de nummers te noteren van diegene die je wil bellen als de bevalling begonnen is of juist afgelopen.
  • Was de babykleertjes, hydrofielluiers, lakentjes en badcapes voordat je ze gebruikt. Kleding en textiel kunnen namelijk schadelijke stoffen bevatten. Na een wasbeurt drogen de hydrofielluiers en badcapes veel beter af en de kleertjes ruiken dan ook lekker fris. Gebruik liever geen wasverzachter. Het babyhuidje is gevoelig en baby's kunnen uitslag van wasverzachter krijgen.