Ontwikkelingen bij de moeder

Een aantal weken geleden heb je van ons folders en informatie meegekregen met betrekking tot de bevalling. Tijdens de 32 weken controle heeft je verloskundige de inhoud van deze folders, je geboorteplan en de bevalling met je besproken.

Mogelijk heb je toch nog vragen over de bevalling of dingen die niet duidelijk zijn. Bespreek dit gerust met ons tijdens de laatste controles van de zwangerschap. Veel informatie is na te lezen op onze website.

Een bevalling is een heftige gebeurtenis waarbij een goede voorbereiding meer rust geeft. Naast het volgen van een zwangerschapscursus helpt het ook om alvast na te denken over de bevalling. In je geboorteplan heb je jouw of jullie wensen rondom de bevalling al beschreven. Omdat een bevalling niet voorspelbaar is, is een geboorteplan niet bepalend voor hoe jouw bevalling gaat verlopen.

Bespreek vooraf met je partner wat je wensen zijn zodat hij/zij hier tijdens de bevalling rekening mee houdt. Meldt tijdens de bevalling aan de zorgverleners dat je een geboorteplan hebt. Neem het mee in je map als je gaat bevallen. Dan lezen we het op dat moment nog even door.

Als de zwangerschap voorspoedig verloopt, beslis je zelf waar je wilt bevallen. Wij begeleiden bevallingen zowel thuis als poliklinisch. Welke keuze je ook maakt, het belangrijkste is dat jij en je partner je prettig en veilig voelen op de plaats waar je gaat bevallen. De beslissing waar je wilt bevallen kan nog veranderen tijdens de bevalling. Ben je onder begeleiding van de gynaecoloog dan beval je op de klinische verloskamers van het ziekenhuis.

Het is belangrijk om tijdens een bevalling zo ontspannen mogelijk te zijn. Er zijn verschillende hulpmiddelen om met de pijn van de bevalling om te gaan en die hebben we in week 31 besproken. Wordt de pijn toch te heftig en zijn deze middelen niet voldoende meer, dan bestaat altijd de mogelijkheid om pijnbestrijding te krijgen. Lees meer over de mogelijkheden van pijnbestrijding in week 32.

Wij dragen op het moment van pijnbestrijding de zorg over aan de gynaecoloog. 

Zoals al eerder besproken bespreken we samen met jou welke vorm van pijnstilling het meest effectief is voor jouw situatie op dat moment. Bedenk vooraf dat de vormen van pijnstilling bestaan uit morfineachtige middelen. Via de moederkoek (placenta) komt de medicatie gedeeltelijk bij je kindje terecht. Daarom wordt er altijd voor het toedienen van de pijnmedicatie eerst gedurende 30 minuten een hartfilm van je kindje gemaakt. Op deze manier weten we zeker dat de conditie van je kindje goed is.

Ontwikkelingen bij je baby

Hoewel de baby nu zo goed als ‘af’ is, moet je nog wel in het ziekenhuis bevallen als de geboorte van je kind zich deze week aankondigt. Je baby zou nog even de couveuse in moeten omdat de longetjes het nog niet helemaal op eigen kracht kunnen en je kindje nog aan de kleine kant is. We hebben het liefst dat je baby nog minimaal tot week zevenendertig blijft zitten. We kunnen aan je buik goed voelen hoe je baby ligt. 

Weetjes en tips

Checklist

Doorsnee checklist.
  1. Zorg dat je onze (spoed) contactgegevens bij de hand hebt
  2. Zorg dat je een bed op klossen hebt
  3. Zorg dat je een kraampakket in huis hebt
  4. Zorg dat je een ziekenhuistas klaargezet hebt
  5. Zorg dat je altijd extra benodigdheden in huis hebt
  6. Zorg dat je de papieren van de kraamzorg bij de hand hebt