Ontwikkelingen bij de moeder

Je benen hebben vaak zwaar te lijden onder je zwangerschap. Zo kun je nu veel last hebben van kramp. Heb je normaal ook al last van spataderen, dan kunnen die verergeren tijdens de zwangerschap. In week 20 hebben we kramp en spataderen uitgebreid besproken.

Je bloeddruk kan nu weer wat hoger zijn en waarschijnlijk moet je het wat rustiger aan doen. Je kunt last hebben van opgezwollen handen en voeten. Probeer daarom zo veel mogelijk rust te krijgen, liefst met de voeten omhoog.

Groeien doet je kind nu ook niet zo hard meer. Je baby komt nog maar een paar ons per week aan. Heb je een grote buik, dan wil dat niet per se zeggen dat je ook een groot kind krijgt. En andersom geldt dat ook, een kleine buik is niet altijd een klein kind.

De grootte van je buik wordt naast het gewicht van de baby namelijk ook bepaald door de stevigheid van je buikspieren, de hoeveelheid vruchtwater, de mate waarin je vocht en vet vasthoudt en je eigen postuur. Ben je klein, dan komt je buik meer naar voren, simpelweg omdat er weinig ruimte is om in de lengte te groeien. Ben je lang, dan heb je vaak een plattere buik.

Ontwikkelingen bij je baby

De gewichtstoename van je baby blijft toenemen. De ogen reageren op fel licht en hij of zij oefent met het knipperen met de ogen.
De zachte donshaartjes waarmee je kind van top tot teen bedekt was, laten los en komen in het vruchtwater terecht. Je baby krijgt deze haartjes ook binnen omdat er steeds kleine slokjes vruchtwater worden ingeslikt. Hierdoor prikkelen de haartjes de darmen en komt de ontlasting op gang.

Bij de eerste poepluier van je kindje komt dit eruit. Die eerste ontlasting, meconium genaamd, ziet er hierdoor zwart-groen uit en is een beetje plakkerig doordat er suiker in zit. Vruchtwater is namelijk licht zoet.

De hielprik en de gehoortest bij pasgeborenen

In de eerste week na de geboorte van de baby wordt bloed afgenomen uit de hiel van de baby. De gehoortest en de hielprik wordt verricht door iemand van het screenteam van de Zorggroep Almere. Zij zal meestal op de dag zelf contact opnemen om aan te geven hoe laat zij langs komt. Het bloed van de hiel wordt onderzocht op een aantal zeldzame ziektes. Tijdige opsporing en behandeling van deze ziektes voorkomt of beperkt zeer ernstige schade aan de lichamelijke en geestelijke ontwikkeling van de baby.

Met de gehoortest wordt gemeten of de baby voldoende hoort om te kunnen leren praten.
Meer informatie over de hieplrik en de gehoortest bij pasgeborenen vind je op de site van het RIVM.

Weetjes en tips

  • De meeste bevallingen beginnen met milde weeën. En als het al begint met het breken van de vliezen, druppelt het vruchtwater er meestal uit en een enkele keer kan er een klein plasje uitkomen waarna het vruchtwater eruit gaat druppelen.
  • Als je straks borstvoeding wilt gaan geven, is een borstvoedingsbeha onmisbaar. Neem er een zonder beugels. Als je borstvoeding eenmaal goed op gang is, kun je eventueel overstappen naar een beha met beugels. Wacht met het aanschaffen van een kolf tot na de kraamtijd. Dan weet je welke het best bij je past. Een voedingskussen is prettig voor tijdens het voeden en kun je nu al gebruiken om mee te slapen. Als je last hebt van lekkende borsten dan zijn zoogkompressen heel handig. Het zijn een soort maandverbandjes voor je borsten en deze zijn ook gewoon in de supermarkt bij de babyafdeling te vinden.