Ontwikkelingen bij de moeder

Als je werkt dan komt het moment dat je gaat stoppen steeds dichterbij. Geniet van de laatste weken van je zwangerschap, praat tegen je baby en zing liedjes. Nu je baby zo veel groter is voel je misschien af en toe een voetje klem zitten achter je ribben.

Misschien hebben we er al naar gevraagd of ben je er zelf al over begonnen: pijnbestrijding tijdens de bevalling. In week 31 hebben we dit al deels besproken. Wil je geheel natuurlijk bevallen of wil je iets tegen de pijn als het je allemaal teveel wordt? Welke vormen van pijnbestrijding zijn er allemaal? Als je gebruik wilt maken van medische pijnbestrijding, dan zul je wel in het ziekenhuis moeten bevallen.

Vormen van pijnbestrijding:

Als je behoefte hebt aan pijnbestrijding dan zijn er twee mogelijkheden:
  • Remifentanyl (pijnpompje)
  • Ruggenprik

Remifentanyl (pijnpompje):

Dit is een infuus met een kortwerkende pijnstiller die je zelf kan toedienen tijdens een wee. Het is een minder goede pijnstiller dan de ruggenprik, maar het geeft je controle.
Het neemt je pijn niet echt weg, maar brengt je meer in een soort roes. Voordeel ten opzichte van de ruggenprik is dat je onderlichaam niet verlamd is, je geen kans op koorts of kans op een bloeddrukdaling hebt en je hebt geen katheter nodig.

Ruggenprik

De ruggenprik is als het goed is de meest effectieve pijnstiller voor baringspijn. Je krijgt eerst een infuus om te voorkomen dat je bloeddruk flink daalt en je baby te weinig zuurstof krijgt. Er wordt een slangetje, ook wel katheter genoemd, aangesloten tussen twee ruggenwervels. Via dat slangetje wordt steeds een beetje nieuwe vloeistof ingebracht. Na 5 tot 15 minuten is het onderlichaam verlamd. Als er volkomen ontsluiting is dan wordt de pomp op een lagere stand gezet zodat je zelf ook mee kan persen. Indien je meer informatie wilt over de ruggenprik dan kun je dit op onze website vinden of je kunt dit aan een van ons vragen.

Ontwikkelingen bij je baby

Als jij druk bezig bent, ligt je kind meestal lekker te slapen omdat hij of zij in slaap wordt gewiegd door jouw bewegingen. Net als jij lekker wilt uitrusten, worden de rollen omgedraaid en wordt je baby actief. Aan je buik kun je al die activiteit van je kind soms zelfs zien, die stulpt uit of gaat druk heen en weer.

Ligt je kind nu met het hoofdje naar beneden, dan kun je dit tegen je bekkenbodemspieren voelen aandrukken. Soms kun je hierdoor last krijgen van bandenpijn, zeker na een drukke dag. Op tijd rust nemen en gaan zitten of liggen, voorkomt dat de pijn erger wordt. In week 16 kan je hier nog meer informatie over lezen of vraag het aan ons.

Weetjes en tips

  • Heb je meer last van maagzuur, slechter slapen, vocht vasthouden en van je bekken. Dit is normaal, maar het is wel van belang dat je dit bij ons aangeeft tijdens het spreekuur. Wij kunnen je adviseren of verder onderzoeken.
  • De uit Amerika overgewaaide babyshowers worden ook in Nederland steeds vaker georganiseerd. Vaak is het een verrassing voor jou en staan je vriendinnen, zussen en moeder plotseling bij je op de stoep met cadeaus en allerlei lekkere hapjes. Heb je zin in zo’n gezellige middag? Laat het eens vallen bij je vriendinnen en wie weet gaan ze het organiseren!