Ontwikkelingen bij de moeder

Je hebt nu meer bloed, zeven in plaats van vijf liter. Die toename komt vooral door extra vocht. Je bloed is nu dunner, waardoor het gemakkelijker en sneller stroomt. Je hart heeft het zwaarder want die grote hoeveelheid bloed moet door je hart worden rondgepompt. Je vaatwanden zijn slapper geworden tijdens de zwangerschap.

Door de veranderingen kan er in je onderlijf stuwing ontstaan en daardoor kun je weer last krijgen van aambeien en of spataders. We hebben beide al eens besproken. Aambeien in week 11 en spataders in week 20. Probeer het te voorkomen door geregeld te bewegen en niet te lang in een houding te zitten of staan.

Door even op de grond op je rug te gaan liggen, met je onderbenen op een stoel waarbij je knieën een hoek van negentig graden vormen, stroomt het bloed makkelijker vanuit je benen naar je hart. Dit kan helpen bij stuwing. Helpt het allemaal niets? Neem dan contact op met ons.

Ontwikkelingen bij je baby

Van alle organen zijn alleen de longen nog niet helemaal rijp. De hersenen groeien nog en de zenuwcellen en zenuwverbindingen werken nu, na 32 weken is die ontwikkeling gelijkwaardig aan die van een pasgeboren baby. Je baby zal ook al bewegen als hij of zij geprikkeld wordt of opschrikken van harde geluiden.

Deze week kan je kind zijn of haar definitieve positie innemen, maar het kan ook zijn dat hij of zij straks nog draait. Is je kind eenmaal ingedaald, dan verandert hij of zij meestal niet meer van positie.

Geboorteplan en pijnstilling

Rond 30 weken geven we je tijdens een controle folders mee over de bevalling. Een folder met betrekking tot pijnstilling en een folder over de voorbereiding op de bevalling. Deze informatie is ook terug te vinden op onze website. We zullen hier bij een volgende controle uitgebreid op ingaan.

Voordat je gaat bevallen, kun je een geboorteplan opstellen. Aan de hand van een vragenlijst zet je op een rij wat je wel of juist niet zou willen tijdens je bevalling. Handig voor jezelf en voor ons als we je begeleiden. Je kan vast nadenken over waar je wil bevallen (thuis of poliklinisch) en hoe (op bed, in bad, of..), wie erbij mogen zijn, of je pijnbestrijding wilt, wie de navelstreng mag doorknippen, etc. Tijdens de bevalling ben je soms (even) niet in staat om kenbaar te maken wat je wel of juist niet wilt.

Je krijgt ook een beter beeld van hoe een bevalling kan verlopen en wat voor keuzes jij en je partner kunnen maken. Natuurlijk verloopt een bevalling weleens anders dan je in je geboorteplan had bedacht, maar als het duidelijk is waardoor het anders gaat, vinden vrouwen dat vaak niet erg. Meer informatie over een geboorteplan kan je vinden op onze website.

Mocht je veel vragen hebben, schrijf deze dan op zodat je niets vergeet. Neem het lijstje mee naar je verloskundige. Zij zal proberen jullie vragen zo goed mogelijk te beantwoorden.

Pijnstilling

Het is belangrijk om tijdens de bevalling zo ontspannen mogelijk te zijn. Pijn is niet fijn, maar in dit geval betekent pijn: weeën. Die heb je nodig voor een (vlotte) bevalling. 

Er zijn verschillende hulpmiddelen om met de pijn van de bevalling om te gaan:
  • Neem een warme douche of bad.
  • Varieer je houding.
  • Je ademhaling is erg belangrijk. Adem in door je neus en langzaam uit door je mond, je kan bijvoorbeeld geluid maken met een lage stem of korte pufjes uitblazen. Wanneer jij je hierop concentreert ben je minder gericht op de pijn en het helpt te ontspannen.
Wanneer de pijn toch te heftig wordt en deze middelen niet voldoende zijn bestaat er altijd de mogelijkheid pijnbestrijding te krijgen in het ziekenhuis. Tijdens de bevalling kijken wij samen of pijnstilling nog mogelijk is en zullen dan het ziekenhuis bellen voor een overdracht. Meer informatie over pijn tijdens de bevalling vind je op de website van zorgwijzer of op www.deverloskundige.nl.

Weetjes en tips

  • Probeer op tijd te beginnen met de voorbereidingen op je verlof. Anders kom je hierdoor misschien in de stress, je moet nog allerlei klusjes afronden, zaken overdragen en daardoor heb je het extra druk. Op tijd beginnen scheelt enorm.
  • De zwangerschapscontroles zijn bij ons nu om de week. Vanaf 37 weken kom je iedere week op controle (bij een tweede of volgende zwangerschap kom je vanaf 38 weken elke week op controle). Vanaf nu willen we graag vaker je bloeddruk controleren. En natuurlijk willen we vanaf nu steeds beter in de gaten houden of je kindje goed groeit.