Ontwikkelingen bij de moeder

Last van een zeurende of stekende pijn in je onderrug of bij het schaambeen? Dat zou kunnen duiden op bekkenpijn. Eén op de vier vrouwen heeft hier tijdens de zwangerschap last van. In week 27 hebben we o.a. het ontstaan hiervan en tips besproken.
Waarschijnlijk kun je de billen en voeten van je baby voelen als hij of zij beweegt. Je baby drukt nu tegen je maag en middenrif en je zal vaker moeten gaan zitten en uitrusten.

Ontwikkelingen bij je baby

Je baby krijgt steeds meer een vast ritme. Op bepaalde momenten van de dag (of nacht) zal je baby erg beweeglijk en actief zijn en op bepaalde momenten juist erg rustig. Je baby krijgt nu al een vast slaapritme, ook onder invloed van de steeds meer rijpende hersenen. De hersenen zijn nu in staat om een aantal zaken zelf aan te sturen zoals de lichaamstemperatuur en ademhaling.

Geluiden kan je baby ook al horen. Je baby hoort je hartslag, het rondpompen van je bloed en de geluiden van je spijsvertering, in je buik is het nooit stil. Ook je stem en muziek hoort hij. Pasgeboren baby’s worden rustig als ze muziek horen waar hun moeder veel naar luisterde tijdens de zwangerschap.

Verzekering

Je bent in Nederland verplicht om je kindje vanaf de geboorte mee te verzekeren. Je kindje wordt bijgeschreven bij de polis van een van de ouders. Alle kinderen worden automatisch geaccepteerd en zijn tot 18-jarige leeftijd gratis verzekerd. Voor het bijschrijven bij de verzekering heb je een BSN nodig. Het BSN ontvang je na de aangifte van je kindje bij de gemeente. Lees in week 19 meer over de aangifte.

Vergeet je kindje straks ook niet aan te melden bij andere persoonsgebonden verzekeringen, zoals je aansprakelijkheidsverzekering. Tip, maak samen met je partner een lijst met punten die na de geboorte geregeld moeten worden. Op deze manier vergeten jullie niets in deze hectische periode.

Vaginale afscheiding

Dit is tijdens de zwangerschap heel normaal. Een verhoogde bloeddruk in het bekkengebied en de vagina is de oorzaak. Ruikt de afscheiding niet vies, maak je dan geen zorgen.

Neem contact op met ons bij:

pijn
jeuk
een branderig gevoel
een abnormale geur of kleur van de afscheiding

Heb je bovengenoemde klachten of twijfel je? Dan is het verstandig om je door je huisarts te laten controleren op een vaginale schimmelinfectie. Heb je inderdaad een infectie dan kan je bij je huisarts een crème krijgen.

Weetjes en tips

  • Zwangerschapsyoga is een van de cursussen die je kan volgen. De beleving van de zwangerschap staat centraal. Zwangerschapsyoga geeft ook praktische informatie en vooral oefeningen. Je leert technieken om de lichamelijke ongemakken te verlichten en vertrouwen te hebben in je lichaam, te doen wat je moet doen als het van je gevraagd wordt. Andere cursussen hebben we in week 15 besproken of kijk op onze website voor meer informatie. 
  • Je kunt de weefsels van je vagina, schaamlippen en bilnaad soepeler maken door ze iedere dag te masseren met tarwekiemolie of perineumolie.