Ontwikkelingen bij de moeder

Nu je 28 weken zwanger bent ga je elke dag schopjes voelen. Probeer het bewegingspatroon van je baby te herkennen. De kracht en hoeveelheid verschillen per vrouw en per baby. Vanaf nu is het belangrijk om je baby elke dag te voelen bewegen. Neem de tijd daarvoor want als je druk bezig bent, zal je het niet altijd voelen. Heb je je baby de hele dag niet voelen bewegen, ga dan rustig zitten of liggen en probeer contact te maken. Is je baby na een half uur nog steeds heel erg rustig, bel dan met ons.

Het is normaal dat je lichter slaapt dan gewoonlijk. Dit heeft te maken met de voorbereiding op de komst van jullie kindje. Als het na de geboorte huilt of geluidjes maakt, word je daar sneller wakker van.

Heb je nu een donkere streep over je buik lopen vanaf je navel naar beneden (in enkele gevallen ook van je navel naar boven) ? Dat wordt een zwangerschapsstreep of –lijn genoemd. Het is een opeenhoping van pigment. Na de zwangerschap verdwijnt die streep langzaam weer. Ook kan er op andere plaatsen van je lichaam een verhoogde pigmentatie ontstaan: donkere tepels en paarsige schaamlippen.

Vocht vasthouden

Je lichaam kan tijdens de zwangerschap wel 2 tot 3 liter meer vocht vasthouden. Dit merk je vooral in de laatste maand van je zwangerschap aan gezwollen handen en voeten. Heb je geen bijkomende klachten zoals hoofdpijn, misselijkheid of pijn in de bovenbuik? Dan kan het vasthouden van vocht geen kwaad. Als hier wel sprake van is, is het belangrijk direct contact met ons op te nemen.

We hebben een aantal tips voor je: beweeg regelmatig, drink minimaal 2 liter water per dag en leg je benen wat hoger als je zit of ligt.


Carpaal tunnelsyndroom

Heb je door het vocht vasthouden last van dikkere handen en daardoor tintelingen in je pols en vingers? Dat is het carpaal tunnelsyndroom en ontstaat door een beknelde zenuw ter hoogte van de pols. Deze zenuw loopt van je onderarm naar je handpalm via een zogeheten tunnel. De beknelling van de zenuw ontstaat door een zwelling van bindweefsel. Hierdoor neemt de druk in de tunnel toe en veroorzaakt dit klachten als bijvoorbeeld:
  • Tintelingen en pijn in de hand
  • Neiging tot het wapperen van handen
  • Een verminderd gevoel in vingers
  • Gevoel van krachtverlies
  • Soms is er sprake van pijn in de gehele arm 
Bij lichte klachten kan een (tijdelijke) aanpassing van activiteiten de klachten laten verdwijnen. Maar ook het plaatsen van een nachtspalk (skate polsbeschermer) kunnen klachten doen afnemen. Dit wordt vaak gebruikt bij mensen die voornamelijk ’s nachts klachten ervaren.

Merk je dat je schoenen niet meer goed passen? Dit kan ook komen door vocht vasthouden, maar sommige vrouwen krijgen tijdens de zwangerschap grotere voeten vanwege een andere reden. Doordat je voeten een groter gewicht moeten dragen en je kraakbeenbotjes wat verweken, kan het zijn dat je voeten na de zwangerschap gemiddeld 2 tot 10 millimeter groter zijn.

Ontwikkelingen bij je baby

De zintuigen van je baby zijn goed ontwikkeld, je baby kan zien, horen, voelen en proeven. De kleine donshaartjes op het lichaam van je baby maken langzaamaan plaats voor een soort huidsmeer, waardoor de huid niet zal uitdrogen.

Vanaf deze week blijft de verhouding tussen het hoofdje en de rest van het lijfje hetzelfde tot de geboorte. Nog een paar weken geleden woog je baby bijna niks en nu is het al 1kg. Er ontstaat ook verschil in gewicht tussen jongens en meisjes. Een zoon weegt in de eerste zwangerschap nu 1030-1190 gram, een dochter 960-1110 gram. Deze getallen gelden wel alleen voor een eerste zwangerschap.

Weetjes en tips

  • Als je kindje geboren is willen jullie vast geboortekaartjes versturen. Denk vast na over de opmaak, je kan hiervoor op internet veel inspiratie opdoen, of laat hem speciaal ontwerpen. Bekijk ook vast wie jullie allemaal een kaartje willen sturen en maak vast een overzichtelijk adressenbestand, bijvoorbeeld in Excel. 
  • De hond of kat zal straks ook moeten wennen aan de nieuwe bewoner in ‘zijn’ huis. Laat je huisdier vast wennen aan wat komen gaat. Eerst was hij diegene die de aandacht kreeg en binnenkort staat de baby centraal. Wil je dat hij straks niet meer boven komt? Begin daar dan nu alvast mee want anders worden (vervelende) veranderingen dadelijk geassocieerd met de baby.