Ontwikkelingen bij de moeder

Je bent in de laatste week van het tweede trimester aangekomen. Zowel jij als je baby gaan de komende tijd een groeispurt maken. Je baarmoeder is inmiddels al een stuk boven je navel te voelen. Gemiddeld kom je nu ongeveer een halve kilo per week aan. Je lichaam maakt nu reserves aan voor je baby. Dit is helemaal niet erg, het is zelfs normaal.

Bekkenpijn

Het zwangerschapshormoon progesteron zorgt ervoor dat het kraakbeen en de gewrichten in het bekken gaan verweken. Ter voorbereiding op de bevalling moeten de gewrichten wat soepeler worden. De twee helften van het bekken worden verbonden door het schaambot (symfyse) en het onderste deel van de wervelkolom (sacrum).

De bekkendelen kunnen ten opzichte van elkaar verschuiven als de verweking te sterk is en dan moeten de spieren en banden rond het bekken extra hard werken om het bekken stabiel te houden. Dit kan een pijnlijk gevoel geven rond het schaambot en/of onderrug. Dit kan uitstralen naar de heupen, billen en bovenbenen. Wij kunnen je het advies geven om een afspraak te maken bij een therapeut gespecialiseerd op het gebied van bekkenklachten. Zij kunnen je adviseren bij de vorm van bewegen, deze klachten verdwijnen vaak pas weer na de zwangerschap

Als je ’s avonds last hebt van een vermoeide onderrug, dan kan een warme douche, een massage of een rode lamp verlichting geven. Ook kun je de ‘kat’-oefening doen: ga op je knieën zitten en zet je handen op de grond. Om je bekken te kantelen laat je vervolgens je rug afwisselend hol en bol worden. Je trekt dus eerst je buik in en maakt je rug helemaal bol en daarna laat je je rug hol worden en steek je je billen naar achteren. Je buik gaat nu richting de vloer.

Ontwikkelingen bij je baby

Je kunt nu steeds meer contact maken met je kind. Als je je hand op je buik legt kan het zijn dat je baby daar naartoe zwemt, verplaats je je hand dan volgt hij. Wij kunnen vanaf nu meestal goed voelen waar het hoofd en de billen liggen. Misschien lukt het niet meteen, maar als je het een paar keer herhaalt, er even de tijd voor neemt en je concentreert lukt het vast en zeker wel.

Bloedonderzoek

Bij het eerste bloedonderzoek in de zwangerschap is de bloedgroep onderzocht. Is jouw bloedgroep Rhesus D of c negatief, dan volgt er bij 27 weken een extra bloedonderzoek.

Als jouw bloedgroep Rhesus D negatief is wordt de bloedgroep van je kindje onderzocht. Als jouw baby ook Rhesus D negatief is, gebeurt er niets. Is jouw baby Rhesus D positief, dan is er een kans dat jouw bloed antistoffen gaat aanmaken tegen het bloed van de baby. De baby kan hierdoor bloedarmoede krijgen. Om te voorkomen dat jouw bloed antistoffen aanmaakt tegen het bloed van je kindje krijg je van ons een anti-D prik bij 30 weken zwangerschap én na de bevalling.

Is jouw bloedgroep Rhesus c negatief, dan onderzoeken we of jouw bloed antistoffen aanmaakt in deze zwangerschap. Als dat het geval is zal jouw zwangerschap en bloed extra gecontroleerd worden. Voor Rhesus c is geen prik beschikbaar, maar gelukkig is het aanmaken van antistoffen zeldzaam.
De folder ‘Rhesus-bloedgroep tijdens de zwangerschap’ van het RIVM geeft meer informatie over dit vervolgonderzoek.

Colostrum

Vanaf de zesde maand (de 26e week) van je zwangerschap kan er soms een dikke gelige vloeistof uit je tepels komen: colostrum. Dit is de eerste moedermelk. Het bevat veel eiwitten, mineralen en antistoffen om de baby te beschermen tegen infecties. Het werkt ook laxerend voor de baby en helpt zo de eerste ontlasting kwijt te raken. De samenstelling van de moedermelk zal veranderen, want die past zich aan aan de leeftijd van je baby.

Voor een goede start met borstvoeding is het trouwens niet nodig om al in de zwangerschap melk te lekken!

Weetjes en tips

  • Het verschilt wanneer je voor het eerst zwangerschapskleding nodig hebt. Hier hebben we het in week 15 en week 17 ook al over gehad. Waarschijnlijk kan je na de bevalling niet meteen je gewone kleding weer aan en zal je nog even gebruik moeten maken van je zwangerschapskleding.
  • Je nagels kunnen sneller afbreken als gevolg van de verandering in je hormonen. Daarom is het handig om je nagels te lakken met een verstevigende nagellak.
  • Drink voldoende water en eet veel groenten en fruit. Na de bevalling ben je het grootste deel van het gewicht al meteen kwijt. De overige kilo’s verdwijnen soms vanzelf binnen enkele maanden na de bevalling, anderen moeten hier harder voor werken.