Ontwikkelingen bij de moeder

In deze periode starten de meeste zwangerschapscursussen. Heb je je nog niet aangemeld? Vraag ons naar geschikte zwangerschapscursussen of lees de info terug in week 15, daarin hebben we er een aantal besproken.
Ook hebben sommige zwangere vrouwen rond deze periode meer behoefte aan opruimen, verbouwen en schoonmaken. We noemen dit nesteldrang. Je bent al wel aan het idee gewend dat je kindje geboren gaat worden, maar hebt misschien ook het gevoel dat er nog zoveel moet gebeuren.

Zorg ervoor dat je stress zoveel mogelijk beperkt. Zorg voor overzicht, maak een lijstje met dingen die je nog wilt doen en zet het belangrijkste bovenaan. Bespreek de dingen waar je je druk om maakt met je partner of met ons en neem bij drukte altijd tussendoor je rust.

Ontwikkelingen bij je baby

Deze week heb je opnieuw een mijlpaal bereikt. Je baby is vanaf dit moment levensvatbaar. Hoewel dit nog erg klein is, heeft een baby die geboren wordt in week zesentwintig al een aardige overlevingskans. Met intensieve zorg (bijvoorbeeld voor de rijping van de longen) kan je baby dus overleven.
De komende weken worden de overlevingskansen van een baby buiten de baarmoeder steeds groter. 

Vanaf week achtentwintig neemt het risico op (ernstige) infecties af, en wordt een vroeggeboren baby ook wel 'prematuur' genoemd. Daarom is het natuurlijk nog lang niet de bedoeling dat je baby nu al geboren wordt.

Je kan de bewegingen van je baby steeds duidelijker voelen. Voelde je ze eerst als je rustig op de bank zat, nu voel je ze ook in de rij van de kassa of tijdens een vergadering. Er is geen richtlijn voor hoe vaak je je baby zou moeten voelen. Is het even minder dan voorheen dan hoef je je niet gelijk zorgen te maken. Door drukte kan het zijn dat je de bewegingen niet opmerkt. Pas als er duidelijk iets verandert in de bewegingen, is het verstandig om dat met ons te bespreken.

Harde buiken

Bij ongeveer vier maanden begint de baby harder te groeien dan de baarmoeder. De baarmoeder rekt uit en reageert daarop met samentrekken, de buik wordt hard. Deze harde buiken zijn nuttig voor je baby, want ze werken als soort van massage. Het prikkelt en stimuleert de zenuwen van je baby.

Het samentrekken van de spieren van je baarmoeder is om alvast te oefenen voor de bevalling. Het is een voorbereiding op de weeën en worden daarom ook wel voorweeën of oefenweeën genoemd. Je kunt ook harde buiken krijgen als je je te veel inspant. Als je er te veel last van hebt moet je meer rust nemen of vraag ons voor tips.

Weetjes en tips

Je bent al bijna aan het einde van je tweede trimester. Misschien willen jullie er samen nog even tussenuit? Als je wilt vliegen houd er dan rekening mee dat de meeste luchtvaartmaatschappijen geen zwangere vrouwen meer meenemen na week vierendertig. Ze willen niet het risico lopen dat je in het vliegtuig bevalt. Om die reden vragen veel vliegtuigmaatschappijen om een zwangerschapsverklaring waarin staat wanneer je bent uitgerekend. Wij kunnen een dergelijke verklaring voor je regelen.