Ontwikkelingen bij de moeder

Als het goed is, zie je er blakend en blozend uit vanwege de toegenomen bloedcirculatie aan het huidoppervlak. Druk van de groeiende baarmoeder zorgt wellicht voor kramp, rugpijn, brandend maagzuur en dat je veelvuldig naar de wc moet. In week 22 hebben we deze kleine ongemakken uitgebreider en met tips besproken.

Iedere controle meten we je bloeddruk. De belasting van de zwangerschap kan een hoge bloeddruk veroorzaken en aan het eind van je zwangerschap kan dit voor problemen zorgen.

Je kan een hoge bloeddruk niet zelf voelen ook al zijn, meer vocht vasthouden en meer hoofdpijn wel signalen van een hoge bloeddruk. Het herkennen is heel lastig, maar geen zorgen daarom controleren wij het altijd. Is je bloeddruk aan de hoge kant dan zullen we je waarschijnlijk adviseren om wat meer rust te nemen en zullen we je misschien vaker controleren.

Ontwikkelingen bij je baby

Om zijn spieren goed te trainen moet je baby goed bewegen, het zal soms daarom een drukte van belang zijn in je buik. Toch zal hij het grootste deel van de dag nog slapen. De hartslag van je baby wordt nu ook steeds duidelijker hoorbaar. Dit kon eerst alleen via een doptone, nu kan je partner het thuis misschien ook horen. De beste plek is ongeveer tien centimeter onder de navel. 

Hoor je het nog niet dan is dat niets om je zorgen om te maken, het is nog best vroeg in de zwangerschap. Met 28 weken is het makkelijker voor je partner om op deze manier de hartslag van de baby te horen.

Blaasontsteking

Tijdens de zwangerschap heb je meer kans op het krijgen van een blaasontsteking. Door een verslapping van de urinebuis en veranderende stand van de blaas kan er makkelijker wat urine in de blaas achterblijven. Deze voedingsbodem vinden bacteriën heel prettig.

Blaasontsteking is dan ook een veelvoorkomende zwangerschapskwaal, die gelukkig met antibiotica goed te behandelen is. Geen zorgen want er zijn speciale antibiotica die in de zwangerschap gebruikt kunnen worden.
Normaal gesproken kan je een blaasontsteking makkelijker herkennen dan tijdens de zwangerschap.

Klachten die kunnen duiden op een blaasontsteking zijn:
  • Een constant zeurend gevoel in de onderbuik
  • Harde buiken
  • Troebele urine
  • Het gevoel dat je moet plassen, terwijl er steeds maar een heel klein beetje komt.
Twijfel je of je een blaasontsteking hebt, dan is het verstandig om met ons te overleggen en je urine te laten controleren bij de huisarts.

Weetjes en tips

  • Je hebt er misschien al lang over nagedacht of misschien wil je er juist nog niet aan denken: De bevalling. Waar wil je bevallen? Thuis of in het ziekenhuis. Hoe wil je je kind ter wereld brengen? Bijvoorbeeld in bad of gewoon op bed. Bespreek dit ook goed met je partner en geef aan hoe hij je kan begeleiden. Ter voorbereiding op je bevalling krijg je van ons een geboorteplan, waarop je je wensen voor de bevalling kan schrijven. Tussen 30 en 34 weken bespreken we dit geboorteplan samen. 
  • Bevallen in bad heeft vele voordelen. Een badbevalling is bevallen in warm water. Door dit warme water kun jij je beter ontspannen, je spieren blijven soepel en de bevalling verloopt makkelijker en minder stressvol. Voor de baby is het een heel natuurlijke overgang van het vertrouwde vruchtwater naar het warme badwater. Vaak zijn baby‘s rustiger en huilen minder na de geboorte. Iedereen mag in principe in bad bevallen. Dat kan thuis en in het Flevoziekenhuis. Zowel thuis als in het ziekenhuis wordt hiervoor een speciaal bevalbad gebruikt, waarvan het water verwarmd wordt, jij de ruimte hebt en de verloskundige er goed bij kan. Meer informatie hierover vindt je op onze website.