Ontwikkelingen bij de moeder

Je komt nu ongeveer een halve kilo per week aan en dat begin je wellicht te voelen aan je voeten en benen. Zorg dat je voldoende rust en goede platte schoenen draagt.

Dankzij een betere doorbloeding van je lichaam kan je meer zin hebben in vrijen. Het kan goed zijn dat die zin in vrijen enorm wisselt, dit komt door een grote hoeveelheid zwangerschapshormonen die soms in pieken aanwezig zijn. Vrijen is tijdens de zwangerschap niet schadelijk. Lees meer over seks tijdens de zwangerschap in week 13.

Ontwikkelingen bij je baby

De evenwichtsorganen in het oor zijn ontwikkeld en net zo groot als bij een volwassene. Rond deze week gaan de oogjes open. Je baby heeft al fijne wimpertjes en wenkbrauwen. De snelle oogbewegingen, die bij een volwassene betekenen dat hij droomt, beginnen nu ook. Je baby ontwikkelt een slaap- en waakritme.
De bewegingen van je baby worden steeds krachtiger en dit zorgt ervoor dat je partner misschien ook al je baby kan voelen als hij zijn handen op je buik legt.

Bloedonderzoek

Soms is er tijdens de zwangerschap een verhoogd risico op zwangerschapssuikerziekte. Dit is bijvoorbeeld bij overgewicht, als er diabetes voorkomt in je naaste familie of als je afkomstig bent uit een land waar veel suikerziekte voorkomt. In dat geval wordt een suikertest tussen 24 en 27 weken geadviseerd. We bespreken de uitslag met je tijdens de volgende controle.


Wat kan je doen bij anemie (ijzertekort):

Goede voeding is het belangrijkste! Daarnaast kunnen tabletten en drankjes met ijzer genomen worden. Die kunnen bijwerkingen geven zoals misselijkheid en verstopping. In week 9 hebben we hier meer over geschreven.


Weetjes en tips

  • Als aanstaand ouder zal je al vrij vroeg in de zwangerschap gaan nadenken over de vraag of je wel of niet weer aan het werk gaat na de zwangerschap? Wie gaat er voor je kindje zorgen als je blijft werken, is geen zorg voor later, maar iets dat je op tijd moet regelen. Denk je aan kinderopvang? In grote steden zijn vaak lange wachtlijsten. Ga je dit zelf doen, vraag je familie en vrienden om te helpen of kies je voor kinderopvang buiten de deur? Kies je daarbij voor gastouderopvang of juist een kinderdagverblijf? Er zijn vaak lange wachtlijsten, het is daarom verstandig om vast rond te kijken.
  • Je mag de eerste negen levensmaanden van je baby kolven en/of voeden ‘in de baas zijn tijd’. Bespreek dit wel goed en op tijd met je werkgever, als je dit graag wil. In totaal mag je hier een kwart van je werktijd voor gebruiken. Als je in de buurt van je werk woont, kun je dus ook de baby gewoon zelf voeden. Vraag of er een geschikte ruimte is om te kolven als je daarvoor kiest. Je werkgever is verplicht een geschikte ruimte voor je te zoeken.