Ontwikkelingen bij de moeder

Je kunt nu af en toe je buik zien opbollen als je baby beweegt. Heb je vaak last van een kortademig gevoel? Je middenrif wordt meer omhoog geduwd en hierdoor krijgen je longen minder ruimte.

Daarnaast stimuleert de hoge hoeveelheid progesteron de ademhaling. Dit zorgt ervoor dat er meer lucht wordt in- en uitgeademd. Als je rust kun je dieper ademhalen dan voor de zwangerschap. Om jezelf goed te laten ademen hebben we hieronder wat ademhalingsoefeningen voor je op een rijtje gezet:
  • Let op je houding
  • Adem langzaam en volledig in tot in je bekken
  • Als je ademt, richt je dan op iedere volledige, ontspannen uitademing en je zult merken dat het inademen vanzelf gaat.

Ontwikkelingen bij je baby

Weer een mijlpaal: je bent nu over de helft van je zwangerschap. Je baby heeft nog steeds alle ruimte in je buik en vermaakt zich prima. De ene keer zal je hem of haar aan de zijkant voelen en dan weer boven of onderin je buik.
Je baarmoeder is al flink naar boven uitgerekt en komt tot je navel. Wij voelen iedere controle of je baby goed groeit. Daar gebruiken we als meetpunten je schaambot, navel en borstbeen voor, of we meten de hoogte van de baarmoeder in centimeters.

In deze weken van de zwangerschap ontwikkelt je baby behoorlijk wat zintuigen: gehoor, taal, smaak, geur en zicht. Al deze ontwikkelingen vinden plaats in speciale delen van de hersenen. Ook is er nu sprake van de zogenaamde REM-slaap, dus je baby kan nu dromen, leuk! Deze REM-slaap is erg belangrijk bij de ontwikkeling van de hersenen van je baby.

Borst- of kunstvoeding

Uiteraard is de keuze aan jou of je kiest voor borst- of flesvoeding. Borstvoeding is nog steeds de meest aanbevolen voeding, daar is geen discussie over. Belangrijke bestanddelen, zoals antistoffen en levende cellen om de baby tegen infecties te beschermen, kunnen gewoonweg niet in flesvoeding gestopt worden. Bovendien wordt de kans op het ontwikkelen van allergieën (astma, eczeem) door borstvoeding verkleind.

Borstvoeding geven is een natuurlijk proces dat (voornamelijk) in de eerste week veel oefening kost. Het is belangrijk om de productie goed op gang te krijgen en om te leren op een goede manier aan te leggen.

Hierbij ondersteunen wij en de kraamverzorgster je. Ook is er altijd nog een lactatiedeskundige (borstvoedingsdeskundige) die jullie kan adviseren. Eventuele problemen zijn meestal goed op te lossen en van korte duur.

Informatie-avonden over borstvoeding

Binnen de eigen praktijk, het Flevoziekenhuis of lactatiekundige bureaus zijn er informatie-avonden over borstvoeding. Tijdens deze bijeenkomst wordt onder andere informatie gegeven over hoe borstvoeding werkt, verschillende manieren van aanleggen wordt gedemonstreerd en hoe je ook als je weer gaat werken het kan regelen met de borstvoeding.
De avond is bedoeld voor aanstaande moeders die borstvoeding willen gaan geven en voor hun partner. Meer informatie vind je op onze website of vraag er naar tijdens je volgende controle.

Er zijn ook situaties waarin ouders er goed aan doen om voor kunstvoeding te kiezen. Bijvoorbeeld bij bepaald medicijngebruik of wanneer de moeder erg opziet tegen het geven van borstvoeding. Heb je in het verleden een borstoperatie ondergaan, geef dit dan bij ons aan. Afhankelijk van het soort operatie, kan het verloop van de borstvoeding mogelijk negatief worden beïnvloed.

Uiteindelijk is een gezonde moeder, die zich prettig voelt bij wat ze doet, het meest belangrijk. Kunstvoeding is er in verschillende soorten en merken. Er is sinds enige tijd ook flesvoeding op basis van geitenmelk. Informatie hierover vind je op internet.

Verder is het belangrijk om steeds hetzelfde merk kunstvoeding te kopen. Hiermee worden smaakwisseling en darmkrampjes bij je kindje zoveel mogelijk beperkt.
Je kunt tijdens je zwangerschap natuurlijk altijd bij ons terecht met vragen over het geven van borst- of kunstvoeding.

Wil je graag meer informatie over borstvoeding, raadpleeg dan onderstaande websites:

Weetjes en tips