Ontwikkelingen bij de moeder

Met 20 weken voelt de zwangerschap al veel vertrouwder. De kans op een miskraam is enorm afgenomen en je gaat je fysiek aanpassen. Het wordt nu tijd om na te denken over lichaamsbewustzijn en ontspanningsoefeningen als voorbereiding op de geboorte. Bekijk het aanbod van cursussen bij jou in de buurt. Meer informatie over zwangerschapscursussen is terug te vinden op onze website en in week 15.

Kramp en spataderen

Heb je last van kramp in je kuiten? Dat is een veelvoorkomende zwangerschapskwaal waar je vooral ’s nachts last van hebt. Het kan een teken zijn van beginnende spataderen of dat je benen oververmoeid zijn. De oorzaak ligt waarschijnlijk bij de veranderende bloedcirculatie.

Heb je een krampaanval? Strek dan je been en beweeg je tenen richting je hoofd. Als je last hebt van kramp in je kuit kun je de spier rekken door je tenen vast te pakken en ze dan stevig naar je toe te trekken. Ook kun je de spier goed masseren (van onder naar boven), vaak helpt het als je partner voor het slapen gaan je deze massage geeft.

Spataderen tijdens de zwangerschap worden veroorzaakt door het hormoon progesteron dat de wanden van de bloedvaten slapper maakt. Samen met de toegenomen hoeveelheid bloed (1,5 liter extra) kan dit zorgen voor spataders.
Niet te lang staan, regelmatig oefeningen doen, het dragen van aangemeten, elastische kousen helpt om de klachten te verminderen. Na de bevalling zullen de spataderen waarschijnlijk weer kleiner worden of verdwijnen, maar ze gaan helaas soms (als het een familiekwaal is) niet meer helemaal weg.

Ontwikkelingen bij je baby

Je baby is een flinke druktemaker nu, ongeveer 200 keer per dag beweegt je baby! Iedere dag wordt er 25 liter bloed door de navelstreng gepompt, via de navelstreng neemt de baby glucose, zuurstof en bouwstoffen op. De afvalstoffen worden ook weer afgevoerd via het navelstrengbloed. Op dit moment komt je baby per week ongeveer 50-100 gram aan.

De 20 weken echo

Hier hebben we het in de mail van week 17 al uitgebreid over gehad. Waarschijnlijk heb je deze week de 20 weken echo. Je zorgverzekeraar vergoedt dit onderzoek. Met deze echo wordt onderzoek gedaan naar lichamelijke afwijkingen bij de ongeboren baby. Ook wordt gekeken of het kind goed groeit en of er voldoende vruchtwater is.

De uitslag van het onderzoek krijg je meteen na het onderzoek. En als je het al wilt weten is tijdens dit onderzoek meestal ook te zien wat het geslacht van de baby is. Bespreek daarom van tevoren met je partner of jullie willen weten of het een meisje of een jongetje is.

Weetjes en tips

  • In de regio worden voorlichtingsbijeenkomsten gehouden over bijvoorbeeld de bevalling, pijnbeleving tijdens de bevalling, borstvoeding en het aankomend ouderschap.
  • Je baarmoeder heeft op dit moment geen peervorm meer, maar een eivorm.
  • Wanneer moet de babykamer af zijn? Allereerst: een pasgeboren baby heeft nog niet per se een eigen kamer nodig. De baby kan prima een paar maanden bij jullie op de kamer slapen, in een eigen bedje, dit raden wel zelfs aan (rooming in). Misschien vind je het prettig en een veilig idee om je kind ’s nachts zo dicht bij je te hebben en het is ook handig als je nog nachtvoedingen moet geven. Maar als je het prettig vindt om je baby een eigen plekje te geven, al is het maar om hem het gevoel te geven dat hij welkom is, kun je het best op tijd beginnen met het inrichten.
  • Als je tot een risicogroep behoort zullen we je ijzergehalte bij 20 weken zwangerschap controleren.