Ontwikkelingen voor de moeder

Om tijdens de bevalling fit te blijven en na de bevalling weer in vorm te komen, is het belangrijk dat je regelmatig wat rustige oefeningen doet. Heb je hiervoor nooit iets aan beweging gedaan dan kan je beginnen met yoga, zwemmen of wandelen. Dat kan je op je eigen tempo doen en aanpassen aan de fase van de zwangerschap. Train niet meer specifiek je buikspieren.

Ontwikkelingen voor je baby

De donshaartjes die je kind een aantal weken geleden kreeg, gaan nu langzaam weer uitvallen. Daarvoor in de plaats komen wat stevigere haartjes, vooral bovenop het hoofdje. Overigens heeft je baby nu ook al echte wenkbrauwtjes. Bij elke zwangerschapscontrole voelen we aan je buik of je kindje goed groeit. Op dit moment komt de bovenkant van je baarmoeder gemiddeld bijna tot aan je navel. 

Je baby heeft nu ongeveer de helft van zijn of haar uiteindelijke lengte bereikt. En dat komt ook wel mooi overeen met de zwangerschapsduur, want je bent al bijna op de helft. Je baby is nu heel lenig! Hij of zij stopt net zo makkelijk een teentje in het mondje als een duim.

Erkenning en ouderlijk gezag

Als je niet bent getrouwd, is de biologische vader niet automatisch de officiële vader van je kind. Hij moet het kind daarom erkennen. Dit kan bij de Burgerlijke Stand van de gemeente waar je woont.
Naast erkennen is het vaak ook wenselijk dat de vader het ouderlijk gezag over het kind krijgt. Met het ouderlijk gezag kan de vader beslissingen nemen over de opvoeding en verzorging van het kind.

Hij mag ook 'rechtshandelingen' verrichten in naam van zoon of dochter. Bijvoorbeeld het zetten van een handtekening of het voeren van een gerechtelijke procedure.


Erkennen

De vader kan het kind erkennen op de volgende momenten:
  • Tijdens de zwangerschap. Er wordt een akte gemaakt waarin wordt erkend dat hij de vader is. De moeder moet hier altijd bij aanwezig zijn. Jullie moeten beiden een geldig legitimatiebewijs meenemen. Tijdens de zwangerschap is het handigste moment.
  • Bij de geboorteaangifte. Als dit jullie eerste kind is, moet de moeder bij de aangifte aanwezig zijn. Aangezien een geboorteaangifte binnen 3 dagen na de geboorte moet plaatsvinden is het voor haar nogal belastend om mee te gaan naar het gemeentehuis.
  • Op enig moment na de geboorte. Als de vader het kind niet tijdens de zwangerschap of de geboorteaangifte heeft erkend, kan dit later ook nog. Er wordt dan een aparte akte opgesteld waarin de vader wordt erkend als de officiële vader van het kind.
Rechten en plichten erkenning
De vader krijgt door de erkenning het recht en de plicht om het kind te onderhouden. Met een erkenning krijgt de vader niet meteen het ouderlijk gezag en ook geen omgangsrecht in het geval jullie relatie mis zou lopen. Om ouderlijk gezag te krijgen moet een apart verzoek worden ingediend bij de griffier van het kantongerecht. Doordat de vader het kind erkent, krijgt het kind erfrecht.
Alleen als het kind is geboren uit een geregistreerd ouderschap en de vader het kind heeft erkend, krijgt de vader automatisch ouderlijk gezag. 

Bij een geregistreerd ouderschap hoeft een vader dus geen verdere actie te ondernemen om ouderlijk gezag te krijgen, wel moet het kind officieel worden erkend. De kosten voor de procedure van de erkenning is gratis maar aan het opvragen van de benodigde documenten bij de gemeente zijn wel kosten verbonden.


Ouderlijk gezag

Ouderlijk gezag kan alleen worden aangevraagd als de vader het kind heeft erkend. Voor het indienen van het verzoek heb je het aanvraagformulier 'Verzoek tot het gezamenlijk uitoefenen van het gezag over een minderjarige' nodig. Jullie vullen dit formulier samen in. Het formulier met de benodigde documenten sturen jullie vervolgens op of geven het af bij de rechtbank waar de geboorteplaats van uw kind onder valt. 

Het ouderlijk gezag aanvragen is gratis. Er zijn wel kosten verbonden aan het opvragen van de benodigde documenten bij de gemeente. Lees hier op een website van de Rijksoverheid meer informatie over ouderlijk gezag.

Weetjes en tips

  • Dit is de periode om als je dat wil, nog lekker samen op vakantie te gaan. Je voelt je deze periode nog energiek en fit. Ook omdat je buik je nog niet echt in de weg zit, kun je deze tijd nog goed gebruiken voor een vakantie. Je mag nog tot en met de zevende maand van je zwangerschap vliegen, dit varieert echter per vliegmaatschappij. Als je twijfelt overleg dit dan van te voren. 
  • Als je zwanger bent is het verstandig platte schoenen met een stevige kleine hak te dragen. Onder invloed van je zwangerschapshormonen worden je gewrichten namelijk langzaam maar zeker soepeler. Dit is een lichamelijk proces om vooral je bekken 'week' te maken voor de bevalling straks. Hierdoor zijn echter al je gewrichten kwetsbaarder en loop je sneller de kans je enkels te verzwikken.