Ontwikkelingen bij de moeder

Je taille zal kan inmiddels wel helemaal weg zijn en misschien begin je al wat zwangerschapsstriemen te krijgen. Je huid kan veranderen tijdens de zwangerschap, dat hebben we in week 16 al besproken.


Kleding

Gewone loszittende kleding of speciale zwangerschapskleding zal waarschijnlijk het meest comfortabel dragen. Panty’s kunnen fijn zijn om je benen te ondersteunen. Neem ondergoed van katoen vanwege het absorberende vermogen. Tot slot, dit is in week 15 ook al benoemd, een zwangerschapsbeha kan goede ondersteuning bieden en ‘mee groeien’.
Tip: ga gezellig met vriendinnen een dagje shoppen.

Ontwikkelingen bij je baby

De smaakpapillen beginnen zich te ontwikkelen, het onderscheiden van zoete en niet-zoete vloeistof kan je baby al. Het hoofdje is nog groot in verhouding met de rest van het lichaam. Er begint al fijn haar op zijn of haar hoofd te groeien.
Dankzij een stevige en veerkrachtige baarmoederwand kan je baby al zijn of haar ledematen oefenen door ertegen te duwen.

SEO

De vraag of het kindje wel gezond zal zijn, houdt veel aanstaande ouders bezig. Gelukkig komen de meeste kindjes kerngezond ter wereld. 
Tijdens je eerste afspraak hebben we je informatie over het Structureel Echoscopisch Onderzoek (SEO) gegeven, ook wel de 20-weken echo genoemd: een onderzoek met echoapparatuur om te bekijken of de aanleg van het kindje in orde lijkt. 

Deze echo kan gemaakt worden tussen de 18e en 20e week, de gunstigste periode om je kindje te bekijken. Je kindje is dan in zijn geheel zichtbaar en de organen zijn goed te zien. Je mag zelf kiezen of je dit onderzoek wil laten verrichten.

De echoscopist(e) vertelt tijdens of direct na het onderzoek wat haar bevindingen zijn. Als er afwijkingen worden gezien dan wordt je doorverwezen naar de gynaecoloog voor een GUO. 

Er kan ook naar het geslacht van je kindje worden gekeken, maar dit is niet het doel van de echo. Wil je het geslacht graag weten? Geef dit dan aan bij de echoscopist(e). De kosten van deze echo worden vergoed uit de basiszorgverzekering.

GUO

De 20 wekenecho kan je geruststellen over de gezondheid van je kindje, maar de uitslag kan je soms ook ongerust maken. In enkele gevallen kom je voor moeilijke keuzes te staan. Je bepaalt zelf of je een echo wilt en of je bij een ongunstige uitslag een vervolgonderzoek wilt laten doen. Het vervolgonderzoek bestaat uit een uitgebreid echoscopisch onderzoek oftewel een Geavanceerd echoscopisch onderzoek (GUO) door een gynaecoloog, en soms een vruchtwaterpunctie of bloedonderzoek in een gespecialiseerd ziekenhuis. Natuurlijk gaan wij en/of je gynaecoloog hierover met jullie in gesprek, zodat jullie weloverwogen een keuze kunnen maken.

Het komt regelmatig voor dat niet alle onderdelen van het onderzoek in één afspraak beoordeeld kunnen worden; bijvoorbeeld door de ligging van jullie kindje. In dit geval wordt een tweede afspraak gepland.

Weetjes en tips

Met sporten en fitness kun je gewoon doorgaan. Het is juist belangrijk in goede conditie te blijven. Maar overdrijf niet. Ga niet tot het 'uiterste' en stop wanneer je je minder plezierig voelt. Door het hormoon progesteron zijn de banden verslapt zodat je wat sneller blessures kunt krijgen. Dé zwangerschapssporten zijn fietsen, crosstrainer, zwemmen en wandelen. Er zijn ook centra die speciale zwangerschapsgym of zwangerschapsfitness geven.