Ontwikkelingen bij de moeder

Met zestien weken heeft je stofwisseling zich aangepast aan de zwangerschap. De vermoeidheid en misselijkheid van de eerste weken is verdwenen. Je baarmoeder heeft nu de grootte van een grapefruit. De spierwand is dik en sterk en begint nu steeds elastischer en dunner te worden.

Bedenk wat je het liefst wilt voor de baby. Alle moeders hebben dromen voor hun kinderen. We hopen dat ze gezond zijn en dat ze kunnen opgroeien in een veilige wereld. Neem er de tijd voor om deze gevoelens te onderkennen. Bespreek deze ook met je partner.

Je huid

Het kan zijn dat je merkt dat je huid aan het veranderen is. Dit komt door het oprekken van de huid, het zwaarder worden in gewicht en de invloed van hormonen.

Striae

Doordat je borsten en je buik tijdens je zwangerschap flink oprekken, kun je last krijgen van striae: kleine scheurtjes in je huid, die ook wel 'zwangerschapsstrepen' worden genoemd. Je herkent ze als roze of blauwe streepjes, onderhuids en grillig van vorm. Na de zwangerschap worden ze meestal parelmoerachtig van kleur, maar weg gaan ze nooit meer.Striae tegengaan is moeilijk. Vooral als je nog vrij jong bent en je huid stevig is, kan hij makkelijk scheuren. 

Verandering in hormonen zorgt soms ook voor rode warme handen en een volle bos haar door verminderd haaruitval, al zullen deze extra haren ongeveer twee maanden na de bevalling alsnog uitvallen. Daarnaast kun je ook last hebben van extra pigmentatie. Vooral de huid onder je navel, rondom je tepels, rondom je vagina en in je gezicht zijn hier extra gevoelig voor. Dit kan geen kwaad voor je zwangerschap. Na zes tot twaalf maanden is de normale hormoonbalans hersteld.


Bandenpijn

Je groeiende baarmoeder hangt aan vier banden in je buik. Je kunt als je veel staat of lichamelijk zwaar werk verricht last krijgen van rekkings- of bandenpijn. Plotselinge bewegingen kunnen pijnlijk zijn. Dit kan heftige steken geven aan de zijkant van je buik en richting je liezen en/of vagina. Deze steken zijn onschuldig en verdwijnen vanzelf doordat de banden zich aanpassen aan de groei van je baarmoeder.

Jeuk

Sommige zwangere vrouwen hebben veel last van jeuk. Of het nu aan de armen, de benen, de borsten of de buik is, het is vervelend. Laat het ons weten, want in sommige gevallen is er meer aan de hand.
Vraag ons gerust naar tips bij aanhoudende klachten.

Ontwikkelingen bij je baby

De belangrijkste organen in het lichaam zijn gevormd. Je baby kan rollen en draaien, maar tot de 18e of 20e week zul je dat waarschijnlijk nog niet voelen. Hij of zij krijgt steeds meer herkenbare trekjes. Zoals het optillen van het hoofdje, openen van de mond en de borst en buikje op en neer bewegen zoals bij diep ademhalen. Je baby kan zuigen, zich verslikken en zelfs de hik krijgen. Hij of zij kan geeuwen, zich uitrekken, wenkbrauwen optrekken en voorhoofd fronsen.

Weetjes en tips

  • Wist je dat je baby het nooit te warm of te koud kan krijgen? Gedeeltelijk omdat jij zelf voor de juiste temperatuur zorgt door te transpireren als je het warm hebt of door te rillen als je het koud hebt. Ook de vloeistof, de vliezen, de spierwand van je baarmoeder, je vet en je huid houden de baby warm.
  • Deze week ga je waarschijnlijk voor de derde keer naar ons toe. Als je zwangerschap voorspoedig verloopt heb je tot aan de bevalling in totaal zo’n dertien controles. Tot en met de 28 ste week ga je eens per vier weken naar onze praktijk. Tot en met de tweeëndertigste week eens per drie weken en tot en met de zesendertigste week eens in de twee weken. Vanaf de 37e week willen we graag dat je elke week lang komt. Een aantal van die onderzoekjes komt tijdens elk bezoek terug, zoals het onderzoeken van je buik en het meten van je bloeddruk. Deze gegevens worden genoteerd in je dossier.
  • Je baarmoeder is nu tien keer zo zwaar als voor de zwangerschap! Eerst woog hij 100 gram, nu weegt hij 1000 gram en is acht centimeter lang.
  • Het geslacht van je kindje is vanaf nu met een echo te zien. Ben je heel nieuwsgierig? Rond deze periode kun je een pretecho laten maken. Deze wordt niet vergoed. Wachten tot de 20-weken echo is natuurlijk ook mogelijk. Dan wordt jullie verteld, als jullie dat willen en het geslacht goed in beeld komt, of het een meisje of jongetje is.