Ontwikkelingen van de moeder

Je gaat nu het tweede trimester in dat door veel vrouwen als de ‘bloei’ van de zwangerschap wordt ervaren. Je hart is nu wat groter om de toegenomen hoeveelheid bloed die in je lichaam circuleert en de zuurstofbehoefte van je baby aan te kunnen. Het heeft zijn capaciteit met 20 procent vergroot en dat merk je, je voelt je weer energieker dan hiervoor.

Dit is daarom ook een goed moment om nog even samen met je partner van elkaar te genieten en bijvoorbeeld op vakantie te gaan. Later in de zwangerschap wordt dat lastiger en voordat je het weet is jullie kindje al geboren.

Veilig voedsel

Neem tijdens je zwangerschap geen onnodig risico en let op met de volgende producten:
 • Was alle groenten en fruit grondig. Ook voorverpakte sla
 • Drink niet meer dan vier koppen koffie of acht koppen thee per dag vanwege de cafeïne
 • Eet geen rauw of niet gaar vlees (o.a. geen filet American)
 • Kook je eieren goed en gebruik alleen gepasteuriseerde zuivelproducten
 • Eet geen zachte buitenlandse kazen die gemaakt zijn van rauwe melk, vanwege de kans op listeria
 • Eet weinig lever en leverproducten zoals leverworst en paté. Ze bevatten te veel vitamine A die in grote hoeveelheden giftig kan zijn
 • Vries ontdooide waren niet opnieuw in en zet je koelkast op een temperatuur onder de vijf graden
 • Eet geen producten die over datum zijn
 • Let extra goed op de hygiëne in de keuken
Belangrijk: ga niet bewust lijnen want dan krijg niet alleen jij, maar ook je baby te weinig voedingstoffen binnen.

Ontwikkelingen van je baby

Het kind in je buik is één en al beweeglijkheid, al kun je dat nog niet voelen. Het trappelt met de beentjes, zwaait met de handjes (op een echo is dat soms heel mooi te zien), balt die tot vuistjes en kan zelfs al gekke gezichten trekken. Ondertussen zwemt het lekker rond in het vruchtwater: het heeft immers nog alle ruimte. Af en toe port het met een elleboog of voetje tegen de baarmoeder. Pas over een paar weken zul je van die zachte bewegingen iets voelen.

Ook de stembanden van je kindje zijn nu klaar. Alleen kan je kindje natuurlijk nog geen geluid maken, want daarvoor heeft hij/zij lucht nodig. Je baby krijgt nu ook wat donshaartjes. Daarmee wordt het hele lijfje bedekt. Die donsharen blijven zitten tot ongeveer de zevenendertigste week. Waarschijnlijk dienen ze om het huidsmeer dat door de talgkliertjes wordt aangemaakt op zijn plek te houden.

Huidsmeer is weer nodig om de huid van je kindje te beschermen tegen het inwekende effect van het vruchtwater en tegen infecties. Komt je kindje iets eerder ter wereld dan 40 weken, dan kunnen er nog fijne haartjes op de schouders, rug en het gezichtje zitten.

Weetjes en tips

 • Termijnecho gehad? De kraamzorg mag al geregeld worden. Kijk op deze website voor de namen van kraamzorgbureaus waarmee wij intensief samenwerken en die zijn aangesloten bij Preall. Kies je daarvoor, dan ben je verzekerd van goed op elkaar afgestemde zorg. Deze kraambureaus hebben een contract met alle zorgverzekeraars. Kies je een andere bureau of twijfel je hierover? Dan is het goed om dit bij je zorgverzekeraar na te gaan of zij een contract hebben, zo kom je niet onverwacht voor hoge kosten te staan.
 • De zwangerschap is voor de meeste vrouwen een periode vol wisselende emoties. Het is normaal dat zowel vreugde als twijfels of angst worden gevoeld. Als de negatieve emoties en gevoelens overheersen is het belangrijk dat je dit bespreekt. Je kunt hiermee altijd bij ons terecht.