Ontwikkelingen bij de moeder

Je baarmoeder wordt steeds groter en binnenkort zal de bolling van je buikje zichtbaar worden. Dit komt echt door de groei van je baby. Wij meten aan de hand van de afstand tussen de bovenkant van je baarmoeder en je schaambeen hoe groot je baby is. We kunnen op die manier ook zien of de groei van je baby overeenkomt met de zwangerschapsduur.

Het is overigens niet zo dat je baby niet groeit wanneer er nog geen buikje te zien is of als je nog geen grammetje bent aangekomen. En als je veel aankomt, betekent dat evenmin dat je kind hard groeit. Alle baby’s groeien ongeveer hetzelfde tot 16 weken. Pas daarna ontstaan individuele verschillen.

Seksualiteit en zwangerschap

Er bestaan veel mythen en onduidelijkheden over seksualiteit tijdens de zwangerschap. Geslachtsgemeenschap tijdens een normale zwangerschap heeft geen enkel risico. Het kind ligt veilig in de baarmoeder in een beschermde omgeving van vruchtwater en vliezen. Maar de seksuele relatie is bij de meeste paren die een kind verwachten toch (tijdelijk) anders. Emotioneel en lichamelijk is er nogal wat aan de hand en dat kun je moeilijk negeren.

Het is goed voor te stellen dat je de eerste drie maanden van je zwangerschap niet aan vrijen moet denken! Je voelt je moe en anders. Soms heb je ook nog behoorlijk veel last van misselijkheid. Geen zorgen, tegen het einde van de derde maand raak je weer wat meer in je gewone doen.

De zin in seks kan nu zelfs groter zijn dan voorheen. De redenen hiervoor zijn meer doorbloed weefsel rond de vagina, meer vochtafscheiding, grotere en gevoeligere borsten en een grote hoeveelheid hormonen in je lichaam. Snel opgewonden raken en het hebben van opwindende dromen kunnen nu heel normaal zijn.

In een later stadium kan de dikke buik in de weg gaan zitten. Dankzij trucjes zoals andere houdingen hoeft dit geen probleem te zijn. Creativiteit en een beetje humor doen vaak ook wonderen.
Ondervinden jullie toch problemen of heb je vragen over seksualiteit? Dan kun je dit altijd bespreken met een van ons.

Ontwikkelingen bij je baby

Je baby steekt zijn of haar energie vooral in het groeien. De organen zijn aangelegd en de hoeveelheid vruchtwater neemt toe. Het vruchtwater is belangrijk voor de bescherming, val je een keer of stoot je per ongeluk je buik, dan zal je baby hier dankzij het vruchtwater niets van merken. Het vruchtwater zorgt ook voor een constante warmte, waardoor je baby het nooit koud krijgt.

Het beenmerg, de lever en milt hebben nu de productie van bloedcellen overgenomen. De botten zijn in ontwikkeling en het gebit zit op zijn plaats. Je baby oefent zijn lippen misschien al om de spieren te ontwikkelen die hij na de geboorte nodig heeft voor zijn zuigreflex.

Roken, Alcohol, Drugs

Roken

Roken of meeroken in de zwangerschap is schadelijk. Je vruchtbaarheid vermindert en je hebt een grotere kans op een miskraam, of een aangeboren afwijking. Als de ongeboren baby wordt blootgesteld aan roken heeft hij of zij vaker een groeiachterstand en een grotere kans om te vroeg geboren te worden. Ook is de kans op ernstige complicaties, zoals het loslaten van de placenta, groter. Na de geboorte is er een grotere kans op wiegendood en hebben kindjes vaker gedragsproblemen.

Het is het beste voor je kindje om de hele zwangerschap niet te roken. Een ongeboren kindje is negen maanden volop in ontwikkeling. Schadelijke stoffen uit tabaksrook verstoren deze ontwikkeling. Vraag ons gerust om hulp bij het stoppen met roken.

Alcohol

Door het drinken van alcohol verminder je de kans om zwanger te worden. Ook heb je meer kans op een miskraam als je alcohol drinkt als je zwanger bent. Je kunt de risico’s van alcohol alleen met zekerheid uitsluiten als je helemaal geen alcohol meer drinkt tijdens de zwangerschap. Ook zo nu en dan één glaasje is heel onverstandig. Bedenk dat je kindje er meer dan twee keer zo lang over doet om de alcohol weer af te breken. Als je wel alcohol blijft drinken heeft de baby kans op het Foetaal Alcohol Syndroom en dit is heel ernstig.

Lukt het je niet om te stoppen met het drinken van alcohol, vraag dan om hulp van ons of je huisarts en schakel andere hulp in. Wil je meer informatie over roken en alcohol rondom de zwangerschap? Kijk dan op de website van het Trimbos instituut.

Drugs

Drugsgebruik kan invloed hebben op de eicel en spermacellen, eileider en de baarmoeder. Ook kan het de ontwikkeling van een kind vóór en na de geboorte ernstig verstoren. In sommige gevallen wordt de baby met lichamelijke afwijkingen geboren. Lukt het je niet om te stoppen met het gebruik van drugs, vraag dan om hulp van ons of je huisarts en schakel andere hulp in. Kijk op de website van het Trimbos instituut voor meer informatie over drugs en zwangerschap.

Weetjes en tips

  • Onderzoekers vermoeden dat de baby nu al geluiden kan waarnemen. De oren zijn echter pas rond de 24ste week volgroeid. Toch lijken baby's geluid te 'horen' via voelorganen op de huid waarmee ze vibraties opvangen.
  • Wil je na je verlof gebruik maken van kinderopvang en heb je dat nog niet geregeld? Wacht dan niet langer, in grote steden zijn soms wachtlijsten.