Ontwikkelingen bij de moeder

De voorbereiding op de bevalling kan wat lichamelijk ongemak met zich meebrengen. Dit is volkomen normaal, maar niet altijd even fijn. We zetten er daarom hieronder een paar op een rijtje en geven je er gelijk wat tips bij!

Rugpijn

Dit kan zich op ieder moment voordoen, maar ontstaat meestal bij achterover leunen want dat belast de lage rugspieren en gewrichten. 
Tip: til geen zware dingen, buk met gebogen knieën, draag platte schoenen, zit niet met je benen over elkaar en zorg voor goede steun bij het zitten.


Vermoeidheid

Soms is de oorzaak van vermoeidheid bloedarmoede, maar meestal is er ook een andere oorzaak. Aan het begin van de zwangerschap hebben we je ijzergehalte gecontroleerd. Het laten groeien van een baby kost ook gewoon veel energie. 
Tip: Neem af en toe wat extra rust momenten op een dag.

Bloedend tandvlees

Door hormonale verandering kan tandplak sneller ophopen en dat zorgt weer sneller voor bloedend tandvlees. 
Tip: Geef extra aandacht aan je mondhygiëne en ga tijdens je zwangerschap twee keer naar de tandarts, maar geef wel aan dat je zwanger bent zodat er geen röntgenfoto’s gemaakt worden.

Kramp

Deze plotselinge scherpe/stekende pijn in je benen en voeten heb je veelal ’s nachts. Je kan ook hele onrustige benen hebben 's avonds en 's nachts. 
Tip: Doe geregeld lichte oefeningen en probeer je tenen omhoog te trekken.

Obstipatie

Sommige extra hormonen zorgen voor meer ontspannen darmen, die werken hierdoor minder efficiënt. 
Tip: Vezelrijk voedsel, bijvoorbeeld brood, muesli, pasta of rijst en veel drinken helpt, dit prikkelt de darmen maar ook olijfolie door je eten helpt goed tegen obstipatie.

Aambeien

De bloedvaten rond de anus zetten op en worden heel kwetsbaar. Dit kan pijnlijk zijn en/of jeuken.
Tip: Let op bij obstipatie, dit is een moeizame stoelgang, maar ook in het algemeen bij toiletbezoek. Pers niet te hard en houd je rug recht, niet hol. Wanneer ze pijnlijk worden en gaan jeuken dan kan je ons vragen om advies over zalf of andere middeltjes.

Flauwtes

Je kunt je flauw voelen als je te snel opstaat of te lang staat. Er bereikt onvoldoende bloed je hersenen. 
Tip: Kom langzaam overeind na zitten of liggen. Als je staat en je voelt dat je duizelig wordt, ga dan rustig zitten en breng je hoofd omlaag tussen je knieën.

Vaginale afscheiding

Dat je tijdens de zwangerschap meer last hebt van vaginale afscheiding is heel normaal. Zolang deze maar helder en wit is. Als de afscheiding een kleur heeft, sterk ruikt of als het jeukt of een branderig gevoel veroorzaakt dan heb je mogelijk een infectie. Neem in dat geval contact op met ons of je huisarts. 
Tip: Gebruik geen inlegkruisjes, daar gaat het door ‘broeien’.

Ontwikkelingen bij je baby

De baby gaat nu bewegen, eerst met trekkingen en trillingen die in de armpjes en beentjes beginnen en zich dan uitbreiden naar de nek en de romp. Dan gaat hij de beentjes buigen en strekken, stapbewegingen maken, een vuist maken en de hand weer openen, en het hoofdje op en neer bewegen. Hij is echter nog zo klein dat je deze bewegingen niet kunt voelen.
Je baby ontwikkelt de spieren door krachtige oefeningen in de baarmoeder. Je baby kan zich gemakkelijk bewegen omdat hij of zij in de vruchtwatervloeistof zweeft.


Bloedverlies

Bloedverlies tijdens de zwangerschap komt vaak voor, vooral in de eerste 3 maanden van de zwangerschap. Dit kan verschillende oorzaken hebben, bijvoorbeeld innesteling van de vrucht in de baarmoeder of een wondje op de baarmoedermond. Soms is een miskraam de reden van bloedverlies. Neem bij bloedverlies groter dan een flessendop contact op met een van ons. Ook als je regelmatig een klein beetje bloedverlies hebt willen wij dit weten.

Zwangerschapsverlof

Het is belangrijk om je werkgever op tijd op de hoogte te brengen van je zwangerschap, zodat zowel hij als jij daar rekening mee kan houden qua planning, overdracht, etc. Vraag ons om een verklaring; die kan je aan je werkgever geven. In totaal heb je recht op 6 weken zwangerschapsverlof en minstens 10 weken bevallingsverlof (in totaal minstens 16 weken verlof). Je kunt er ook voor kiezen om een aantal weken langer door te werken, deze worden dan opgeteld bij het bevallingsverlof. Een deel van het bevallingsverlof mag je gespreid opnemen. Je krijgt voor de periode van het zwangerschapsverlof gewoon een uitkering ter hoogte van je normale salaris.

Als je baby te vroeg wordt geboren, tellen de overgebleven dagen van het zwangerschapsverlof op bij het bevallingsverlof. De totale verlofperiode is altijd 16 weken. Als je baby te laat wordt geboren, dan tellen de dagen tussen de geboorte en de uitgerekende bevallingsdatum op bij de termijn van 16 weken. De totale verlofperiode duurt dan langer dan 16 weken. Bekijk deze website om meer informatie te lezen over het berekenen van je verlofperiode.

Partner

Vanaf 1 januari 2015 is er een nieuwe wet gericht op verlof van de partner. De nieuwe wet regelt dat partners een onvoorwaardelijk recht krijgen op drie dagen opname van ouderschapsverlof rond de geboorte van het kind. Daarmee krijgen zij - naast het huidige kraamverlof van twee dagen - meer mogelijkheden om rond de geboorte tijd door te brengen met hun baby. Kijk voor meer informatie op deze website van de Rijksoverheid.

Weetjes en tips

  • Maak wekelijks een foto van je zwangere buik. Zo zie je achteraf je buik echt groeien. Niet alleen mooi voor jezelf om te bekijken na de geboorte, maar ook erg leuk voor je kind om later terug te zien.
  • Het lijkt misschien vroeg, maar wat betreft kinderopvang geldt, hoe sneller geregeld, hoe beter. Vooral voor het kinderdagverblijf geldt: je moet er vroeg bij zijn met opgeven. Je kunt je baby al inschrijven vanaf het moment dat je zwanger bent. Vooral in de grote steden zijn de wachtlijsten erg lang. Kijk op de site van jouw gemeente voor kinderopvang bij jou in de buurt. Overleg ook even met vriendinnen hoe zij dit gedaan hebben.
  • De kraamzorg mag evenals de kinderopvang ook al geregeld worden. Kijk op deze website voor de namen van kraamzorgbureaus uit de regio die aangesloten zijn bij Preall of vraag het aan een van ons bij je volgende afspraak. Voordat je jezelf aanmeldt bij een kraambureau, is het goed om ook bij je zorgverzekeraar na te gaan of zij een contract hebben met het desbetreffende bureau. Zo kom je niet onverwacht voor hoge kosten te staan.
  • Kraamzorg de Kraamvogel

    Je bent in verwachting. Gefeliciteerd! 

    En je wilt nu al weten dat je straks kunt vertrouwen op een kraamverzorgende die jullie als gezin een goede start geeft. Zodat je optimaal kunt genieten van die eerste bijzondere dagen met elkaar.