Ontwikkelingen bij de moeder

Gefeliciteerd met je zwangerschap en welkom bij onze praktijk! De komende weken houden we je op de hoogte over het verloop van je zwangerschap via de controles op onze spreekuurlocaties, maar ook via deze mail.

Je ontvangt deze mail wekelijks. De mail bevat waardevolle informatie en links naar folders en websites. Bewaar de mail zodat je er ook later in terug kunt lezen. Tijdens de zwangerschapscontrole zal ook vaak verwezen worden naar de informatie die je via de mail ontvangt. Mocht je vragen hebben of zijn er zaken niet duidelijk: neem gerust contact op met een van ons.

Foliumzuur

Foliumzuur is een vitamine-B die een belangrijke rol speelt bij de ontwikkeling van het zenuwstelsel van je ongeboren baby. Al in de eerste vier weken van je zwangerschap wordt de neurale buis gevormd waaruit zich later de hersenen en ruggenmerg ontwikkelen. Om dit proces goed te laten verlopen is foliumzuur belangrijk. 

Foliumzuur komt o.a. voor in bladgroenten, volkorenbrood, eieren, noten, vlees en vis. Met een normaal voedingspatroon kom je niet aan de benodigde hoeveelheid. Wij raden aan om extra foliumzuur (Vitamine-B11) in de vorm van tabletten te slikken. Het liefst hebben we dat je hier al vóór de zwangerschap mee begint. Wij adviseren om dit zeker tot en met de 11e week van de zwangerschap te gebruiken.

Het is niet nodig om het langer te gebruiken, maar ook zeker niet schadelijk om dit wel te doen. Als je een multivitamine gebruikt, kies er dan een die geschikt is voor de zwangerschap. Aan deze multivitaminen is ook foliumzuur toegevoegd. Deze multivitamine kun je de hele zwangerschap door gebruiken. Meer informatie vind je op de site van het erfocentrum.

Omgaan met ochtendmisselijkheid

De misselijkheid is veelal vroeg in de ochtend als je bloedsuikerspiegel nog laag is. Hieronder wat tips:
 • Kom niet plotseling overeind, maar neem rustig de tijd om op te staan.
 • Eet kleine hoeveelheden over de dag verspreid. Een banaan of beschuit met honing helpt je bloedsuikerspiegel op peil te houden.
 • Eet geen vet voedsel en let op met kaas, volle melk en eieren.
 • Neem tussendoortjes zodat je maag nooit leeg is.
 • Vermijd sterke geuren en rokerige ruimtes.
 • Vraag je partner mee te helpen met het huishouden.
 • Zorg ervoor dat je voldoende rust neemt.
Naast de gebruikelijke zwangerschapsverschijnselen (gespannen borsten, misselijkheid, vermoeidheid) kun je je ook gewoon anders voelen. Zwangerschapsklachten zijn heel persoonlijk en kunnen onderling sterk verschillen. Vraag ons gerust om advies als je hier (veel) last van hebt.

Gezonde voeding

In deze folder van het RIVM vind je veel informatie over een gezonde leefstijl tijdens de zwangerschap. Ook via de website van het voedingscentrum is meer informatie te vinden. Wij hebben hier kort de belangrijkste dingen voor je op een rijtje gezet.

Afvallen/lijnen tijdens je zwangerschap is niet verstandig. Wanneer je zwanger bent en je gaat afvallen, dan kunnen schadelijke afvalstoffen die in je vet opgeslagen zitten via je bloedbaan bij de vrucht/baby terecht komen.

Ontwikkelingen bij je baby

Ongeveer een week na de samensmelting van de zaadcel en het eitje nestelt het klompje cellen zich in het baarmoederslijmvlies. Een deel van de cellen groeit vast in het slijmvlies en vormt een stevige houvast. Een ander deel wordt de beschermende vruchtblaas die het embryo omhuld. Het binnenste deel van de cellenbundel groeit uit tot de baby en een dooierzak, die rode bloedcellen produceert en later deel uitmaakt van de ingewanden.

Rond week negen begint het embryo steeds meer op een mensje te lijken en is het staartje ook bijna verdwenen. Het neusje, de oogjes en het mondje zijn wat duidelijker en ook het gezichtje is wat verfijnder. Het is aan de buitenkant nog niet te zien, maar de oortjes zijn zich ook flink aan het ontwikkelen. Na deze negende week noemen we je baby geen embryo meer maar een foetus.

Om zo goed mogelijke geboortezorg te geven is er in Almere een intakestraat. Dat houdt in dat je rond 8 weken zwangerschap langs komt voor:

Nog dezelfde dag hebben de verloskundige en gynaecoloog samen een overleg waarin wordt besproken wat voor jou goede zorg is tijdens je zwangerschap, bevalling en kraambed.

Controles bij ons

Waar kijken wij allemaal naar als je bij ons komt? Wat kan je verwachten? Moeten we ons voorbereiden? Allemaal vragen die je kunt hebben en stel ze vooral als je dat fijn vindt! Wij zijn er om je deze periode op een, voor jou, zo prettig mogelijke manier te begeleiden. Als jij en/of je partner vragen of ongerustheden met ons willen bespreken, dan kan dat altijd. Hieronder volgt wat gebruikelijk is om tijdens een controle bij ons te bespreken.

Wij meten van alles, omdat die resultaten ons een goed beeld geven van hoe het met je baby gaat, maar ook hoe het met jou gaat. Wij houden dit bij op de zwangerschapskaart. We kijken o.a. naar:

Gewicht

Het is logisch dat je zwaarder wordt tijdens de zwangerschap. Wij kijken of dit ook op een gezonde manier gebeurt. Het kan best zijn dat je bij de eerste controle bent afgevallen, want het maken van een baby kost veel energie. Gedurende je zwangerschap zal je (vervolgens) kilo’s aankomen, hoe veel precies verschilt per vrouw; bij de één is het zeven kilo en bij de ander twintig. 

Dit is o.a. gebaseerd op:
 • De baby zelf 3400 gram
 • Vruchtwater 800 gram
 • Placenta 600 gram
 • De grotere baarmoeder 1000 gram
 • De borsten 800 gram
 • Extra bloed 1500 gram
 • Extra vocht en extra vet 4500 gram
Dunne vrouwen komen gemiddeld vaak iets meer aan omdat hun lichaam een laagje ‘moedervet’ moet aankweken om goed te kunnen functioneren. Maar het kan ook anders uitpakken. Sommige slanke vrouwen hebben aan het eind van de zwangerschap nog nauwelijks een buik.

Bloeddruk

We meten iedere controle je bloeddruk en vergelijken die met je bloeddruk van vóór de zwangerschap. In het begin is er wellicht nog maar weinig verschil, maar aan het eind van de zwangerschap zal de bloeddruk wat hoger zijn.


Harttonen

We laten je natuurlijk ook de leuke dingen horen, zoals het kloppen van het hartje van je baby. Dit doen wij vanaf 12 weken zwangerschap. Vroeg in de zwangerschap lukt dit niet altijd, dat is jammer, maar de volgende controle lukt dit vast wel en we geven je tips mee hoe je dit thuis ook kan proberen.


Ligging

We voelen hier vanaf week 28 naar. Vooral aan het eind van de zwangerschap is het belangrijk om te voelen naar de ligging, want dan is het gewenst dat het kindje met zijn of haar hoofd naar beneden ligt voor de bevalling.


Baarmoeder

Met behulp van de positie van de baarmoeder kunnen wij meten of je baby voldoende groeit.


Bloed

We nemen bij de eerste controle wat bloed af om te controleren of je geen geslachtsziekte of virus hebt wat een gevaar kan vormen voor je baby. We bepalen ook je bloedgroep, de rhesusfactor en je ijzergehalte. 


Wat kan je doen bij anemie (ijzertekort):

Goede voeding is belangrijk. Daarnaast kunnen tabletten en drankjes met ijzer genomen worden. Die kunnen bijwerkingen geven zoals misselijkheid en verstopping. Er zijn ook voedingssupplementen die lactoferrine bevatten. Dit is een stof die de opname en transport van ijzer bevordert. Lactoferrine kent nauwelijks bijwerkingen. 

Meer over bloedonderzoek kan je lezen bij week 12.


Hoe vaak kom je bij ons langs?

Je bezoekt ons de eerste maanden eens per vier á vijf weken. Vanaf ongeveer 28 weken is dat eens per drie weken en vanaf week 34 ongeveer eens per twee weken. Vanaf vier weken voor je uitgerekende datum verwachten we je iedere week bij ons.

Weetjes en tips:

 • Er zijn veel vrouwen die problemen hebben om zwanger te worden. Daardoor is er behoefte aan een betrouwbaar vruchtbaarheidshormoon, het hormoon hCG. Dit komt alleen voor in de urine van zwangere vrouwen. De organisatie Moeders voor Moeders haalt de urine op bij zwangere vrouwen die zich vóór de 11e week van de zwangerschap hiervoor hebben aangemeld. Met je zwangerschap kun je zo andere vrouwen helpen om ook zwanger te worden. Meer informatie kan je vinden op de website van Moeders voor Moeders.
 • Gember (bijvoorbeeld in capsules) helpt om de maag te neutraliseren en vermindert dus daarom misselijkheid.