Ontwikkelingen bij de moeder

Je uitgerekende datum is geweest en toch ben je nog niet bevallen, dat is normaal en geen reden om je zorgen om te maken. Officieel is een geboorte tussen 37 en 42 weken op tijd, 93% van de vrouwen bevalt in deze periode. De controles gaan gewoon door dus ook deze week zie je je verloskundigen weer.

Inleiden

Vanaf 41 weken kan je bevalling als je dat wilt, ook zonder medische indicatie ingeleid worden. Pas na de 42e week ben je echt overtijd. Dan kom je onder de behandeling van een gynaecoloog terecht. Als niets erop wijst dat de bevalling snel gaat beginnen, is de kans groot dat je ook dan wordt ingeleid.

Je zal dan in het ziekenhuis moeten bevallen. Voorafgaand aan de inleiding heb je een controle door een verloskundige uit het ziekenhuis. Deze klinisch verloskundige controleert jouw conditie en die van je baby. Ook informeert zij je over de inleiding. En zij verricht een inwendig onderzoek.

Als de baarmoedermond nog helemaal niet rijp is, dan wordt de inleiding gestart door vaginale tabletten of een ballonkatheter (een ballonnetje dat wordt opgeblazen in je baarmoedermond). Als de baarmoedermond rijper is, is er sprake van ontsluiting (je hebt dan 1-2 centimeter), dan wordt de inleiding gestart door het kunstmatig breken van vliezen door de klinisch verloskundige.

Soms kan het dan nog even duren voordat je gaat bevallen. Het verloop van een inleiding kan erg verschillen qua duur. Als je baarmoedermond bij het inwendig onderzoek onrijp is, kan de inleiding enkele dagen duren. Als de inleiding start met het breken van de vliezen, dan wordt je baby vaak binnen 24 uur geboren.

Strippen

Maar voorlopig is het nog niet zover. De weeën kunnen immers elk moment komen. Soms kunnen wij de natuur ook een handje helpen door je te strippen. Eerst voelen we via inwendig onderzoek of de baarmoedermond al soepel en is en of er al ontsluiting is. Als dat het geval is dan kan je gestript worden.

Illustratie strippen.

Bij het strippen woelt een van ons met haar vingers de vliezen van de baarmoedermond los (zonder ze te breken!). Hierbij komen hormonen vrij (prostaglandines) die nodig zijn om de bevalling op gang te brengen. Sommige vrouwen vinden het strippen vervelend. Andere vrouwen voelen er niet veel van. Door het strippen versnelt de rijping van de baarmoedermond. Als het strippen het gewenste effect heeft, krijg je binnen 20 uur weeën. We kunnen je nog een tweede keer strippen als het de eerste keer geen effect had.

Ontwikkelingen bij je baby

Heb je je weleens afgevraagd wat je baby merkt van de bevalling? In de eerste uren eigenlijk helemaal niets. Je kind kan dan nog heerlijk liggen slapen. Pas als de bevalling vordert en de weeën krachtiger worden en sneller op elkaar volgen, krijgt je kind minder bewegingsvrijheid en wordt hij of zij wakker.

Het minst prettig voor je kind zijn de persweeën, een gezonde baby kan dit prima aan. Daarover hoef je je dus geen zorgen te maken. Het hoofdje wordt naar beneden geduwd met de kin op de borst, dan wordt het hoofdje weer naar achteren geduwd en bovendien maakt hij of zij nog een spildraai. Het hartje gaat dan sneller of langzamer kloppen, door de druk op het hoofdje. Tijdens de wee klopt het hartje ook langzamer, doordat de bloedtoevoer via de placenta tijdelijk minder is.

Is je baby in deze week nog niet geboren, dan heeft hij of zij het waarschijnlijk gewoon ontzettend naar de zin in je buik.

Weetjes en tips