Ontwikkelingen bij de moeder

Je zult merken dat je er niet meer helemaal bij bent. Je lijkt wel steeds meer te stuntelen. Je begint dingen te vergeten. Je stoot je regelmatig. Je evenwicht is ook niet meer wat het vroeger was. Heel logisch. Ten eerste is je lichaam veel groter en zwaarder dan normaal. Ten tweede is het zo dat zwangere vrouwen op het eind van de zwangerschap steeds meer 'in zichzelf' keren. Je energie en gedachten gaan steeds meer naar je lichaam en werken naar het moment van de bevalling toe.

Het vermijden van spanning en stress is belangrijk. Hoe moeilijk het soms ook is, kies voor jezelf. Ben je ´s avonds moe, plan dan in ieder geval geen afspraken in de avonduren. Geef dit ook aan tegenover je collega´s. Geef aan wat je wel en niet kunt doen en voel je niet schuldig als je nee moet zeggen.

Ontwikkelingen bij je baby

Je kindje ligt nu waarschijnlijk in de houding waarin hij of zij geboren gaat worden. Je baby ligt nu waarschijnlijk, zoals de meeste baby’s, in de achterhoofdsligging. Zo kan het hoofdje zich bij de bevalling perfect aanpassen aan de vorm van de bekken.

De vingernagels hebben zich nu volledig gevormd, die van de tenen nog niet. Je baby oefent nog steeds het ademhalen ter voorbereiding op de geboorte, de longen zijn vrijwel volledig ontwikkeld.

Bewegingen

Je baby beweegt de hele dag en is nu behoorlijk sterk. Deze bewegingen voel je niet allemaal. Omdat de ruimte kleiner wordt, voel je het kindje wat minder krachtig bewegen dan een aantal weken geleden. Het is belangrijk om het aantal bewegingen goed in de gaten te houden, dit hebben we in de mail van week 26 ook besproken.

Twijfel je of voel je duidelijk minder beweging in vergelijking tot de voorgaande dagen, neem dan altijd contact met je verloskundigen op. Het is mogelijk dat het kindje misschien wel beweegt maar jij dit niet voelt.

Ze controleren liever een keer te veel dan te weinig. Ook ongerustheid is een reden om te bellen. Dus twijfel nooit om contact met ons op te nemen, ook niet in het weekend.

Weetjes en tips