Ontwikkelingen bij de moeder

In deze periode starten de meeste zwangerschapscursussen. Heb je je nog niet aangemeld? Vraag ons naar geschikte zwangerschapscursussen of lees de mail terug van week 15, daarin hebben we er een aantal besproken.

Sommige zwangere vrouwen hebben rond deze periode meer behoefte aan opruimen, verbouwen en schoonmaken. We noemen dit nesteldrang. Je bent al wel aan het idee gewend dat je kindje geboren gaat worden, maar hebt misschien ook het gevoel dat er nog zoveel moet gebeuren.Zorg ervoor dat je stress zoveel mogelijk beperkt. Zorg voor overzicht, maak een lijstje met dingen die je nog wilt doen en zet het belangrijkste bovenaan. Bespreek de dingen waar je je druk om maakt met je partner of met ons en neem bij drukte altijd tussendoor je rust.

Als je zwanger bent kun je je zorgen maken over bijvoorbeeld de gezondheid van de baby, over de bevalling of lichamelijke veranderingen. Deze zorgen kunnen stress veroorzaken. Tijdens de zwangerschap kun je je sneller en meer gestrest voelen dan op andere momenten in je leven. Je kunt minder controle ervaren, je huilt sneller, of je hebt minder geduld met jezelf of anderen. Tegen het einde van de zwangerschap kun je je angstiger voelen. Het is belangrijk dat je een manier vindt om te ontspannen, stress te verminderen en hulp te vragen als je dit nodig hebt.

Ontwikkelingen bij je baby

Deze week heb je opnieuw een mijlpaal bereikt. Je baby is vanaf dit moment levensvatbaar. Hoewel hij of zij nog erg klein is, heeft een baby die geboren wordt in week 26 al een aardige overlevingskans. Met intensieve zorg (bijvoorbeeld voor de rijping van de longen) kan je baby dus overleven. De komende weken worden de overlevingskansen van een baby buiten de baarmoeder steeds groter. Vanaf week 28 neemt het risico op (ernstige) infecties af en wordt een vroeggeboren baby ook wel 'prematuur' genoemd.

Wat doe je als je je baby anders, minder of niet beweegt?

Niet alle vrouwen voelen dagelijks leven in hun buik. Heb je na 24 weken je baby nog niet gevoeld? Neem dan contact op met je verloskundige of gynaecoloog. Hij of zij luistert naar de harttonen van je kind. Je krijgt een afspraak voor een echo.

In deze periode is het patroon van bewegingen van je baby per dag nog erg verschillend. Twijfel je of je baby wel voldoende voelt, neem dan contact op met je verloskundige of gynaecoloog. Zo nodig krijg je een extra controle.

Nu moet je de baby elke dag regelmatig kunnen voelen. Als je baby minder beweegt dan normaal, neem dan de tijd om beweging in je buik te voelen. Als je op je linkerzij ligt, voel je je baby het best. In die houding is de doorbloeding van de placenta optimaal.

Twijfel?

Bekijk voor meer informatie eventueel deze folder.

Harde buiken

Tijdens de zwangerschap voel je de spieren van de baarmoeder af en toe samentrekken. Dit zijn ‘harde buiken’. Deze harde buiken zijn nuttig voor je baby, want ze werken als soort massage. Ze prikkelen en stimuleren de zenuwen van je baby.

Het kan zijn dat je veel harde buiken krijgt als je je te veel inspant en te druk bent. Je lichaam maakt je dan duidelijk dat je rustiger aan moet doen. De harde buiken zorgen niet voor ontsluiting van de baarmoeder en zijn niet gevaarlijk.

Naarmate de uitgerekende datum dichterbij komt, kun je vaker last krijgen van harde buiken. Ze worden dan ook wat gevoeliger. Het samentrekken van de spieren van je baarmoeder is om alvast te oefenen voor de bevalling. Het is een voorbereiding op de weeën en worden daarom ook wel voorweeën of oefenweeën genoemd.

Weetjes en tip