Ontwikkelingen bij de moeder

Je komt nu ongeveer een halve kilo per week aan en dat begin je wellicht te voelen aan je voeten en benen. Zorg dat je voldoende rust en goede platte schoenen draagt.

Dankzij een betere doorbloeding van je lichaam kan je meer zin hebben in vrijen. Het kan goed zijn dat die zin in vrijen enorm wisselt, dit komt door een grote hoeveelheid zwangerschapshormonen die soms in pieken aanwezig zijn. Vrijen is tijdens de zwangerschap niet schadelijk. Lees meer over seks tijdens de zwangerschap in week 13.

Ontwikkelingen bij je baby

De evenwichtsorganen in het oor zijn ontwikkeld en net zo groot als bij een volwassene. Rond deze week gaan de oogjes open. Je baby heeft al fijne wimpertjes en wenkbrauwen. De snelle oogbewegingen, die bij een volwassene betekenen dat hij droomt, beginnen nu ook. Je baby ontwikkelt een slaap- en waakritme.

De bewegingen van je baby worden steeds krachtiger en dit zorgt ervoor dat je partner misschien ook al je baby kan voelen als hij zijn handen op je buik legt.

Pretecho

Beeld van een zwangerschapsecho.

Dit is een mooie periode om een pretecho te laten maken. De eerstvolgende medische echo is waarschijnlijk pas over een tijdje, zo rond de 32 weken tijdens de combinatieafspraak of bij sommige bij 30 weken. Je verloskundigen kijken dan naar de hoeveelheid vruchtwater, maar ook naar de groei en ligging van je baby.

Het is uiteraard je eigen keuze of je een pretecho laat maken, je ziet dan een 3D beeld van je baby, aangezien je baby nu wat boller wordt is dit een geschikt moment. Tot ongeveer 27 weken zwangerschap past je baby nog volledig op het beeldscherm, daarna wordt je baby daar te groot voor.

Bloedonderzoek

Soms is er tijdens de zwangerschap een verhoogd risico op zwangerschapssuikerziekte. Dit is bijvoorbeeld bij overgewicht, als er diabetes voorkomt in je naaste familie of als je afkomstig bent uit een land waar veel suikerziekte voorkomt. In dat geval wordt een suikertest tussen 24 en 28 weken geadviseerd. Je verloskundigen bespreken de uitslag met je tijdens de volgende controle.

Weetjes en tips