Ontwikkelingen bij de moeder

Bij elke controle meten je verloskundigen je bloeddruk. Een lage bloeddruk kan geen kwaad, maar is voor jezelf vaak lastig omdat je dan snel duizelig kunt zijn. Is je bloeddruk aan de hoge kant? Vroeger werd dan nog wel eens geadviseerd om zoutloos te gaan eten, maar inmiddels wordt een zoutloos dieet niet meer voorgeschreven. Overigens is matig zijn met zout altijd gezonder, ook als je niet zwanger bent. Probeer te letten op producten als drop (zoet en zout), soep, jus, sauzen uit een pakje, chips, salami of ontbijtspek.

Het kan trouwens goed zijn dat je smaak tijdens de zwangerschap ineens verandert. Heb je normaal vooral zoete trek, dan kun je nu ineens ontzettend verlangen naar hartige dingen. Of andersom natuurlijk. Het zijn die typische dingen die bij een zwangerschap horen.

Bloedneuzen

De dunne bloedvaatjes in de neus worden tijdens de zwangerschap flink op de proef gesteld. Ze zijn heel gevoelig en gaan snel stuk. Zeker bij grote wisseling in temperatuur of het hard snuiten van je neus. Af en toe een bloedneus hebben kan geen kwaad. Laat het je verloskundigen weten als het te vaak gebeurd en je veel bloed verliest.

Ontwikkelingen bij je baby

Je baby gaat steeds meer lijken op hoe hij of zij er bij de geboorte ook uit zal zien. Het hoofdje is al meer in verhouding tot het lichaam. Bij een jongentje is nu het scrotum goed ontwikkeld en bij een meisje bevatten de eierstokken al miljoenen eitjes. Dit zijn er bij de geboorte ongeveer 2 miljoen.

Je baby kan sinds kort ook ademhalen. Geen lucht, maar vruchtwater ademt hij in en uit de longetjes, en dat is meteen een mooie oefening. Dat is nodig, want de longen zijn de enige organen die nog niet rijp genoeg zijn. De baby traint daarnaast ook zijn spieren door volop te bewegen. Gelukkig is de navelstreng lang genoeg om te zorgen dat hij daarvoor meer dan genoeg ruimte heeft.

Weetjes en tips