Ontwikkelingen bij de moeder

Je lichaam houdt tijdens de zwangerschap meer vocht vast dan normaal. Hierdoor kunnen je handen en voeten wat opgezwollen raken en misschien lijkt je gezicht wat voller. Zorg vooral dat je voldoende rust pakt, maar ook gezonde beweging. Voor je gezicht kunnen schijfjes komkommer op je ogen wonderen doen.

Wees vooral niet te kritisch op jezelf, veel mensen zullen je juist complimenteren met je uiterlijk. Ze vinden dat je jonger en gezonder oogt.

Klachten om alert op te zijn

Tijdens de zwangerschapscontroles wordt elke keer je bloeddruk gemeten. De zwangerschap is een extra belasting voor je lichaam en soms kan deze belasting te zwaar worden. Dit kan zich kan uiten in een hoge bloeddruk, of in het ontwikkelen van een (milde) zwangerschapsvergiftiging. Dit gaat vaak gepaard met een aantal symptomen.

Als je een of meerdere van onderstaande klachten ervaart, neem dan contact op met je verloskundigen:

Het is heel belangrijk deze klachten meteen te melden bij je verloskundigen zodat ze verder onderzoek kunnen doen. Zowel met een hoge bloeddruk als met (klachten van) een zwangerschapsvergiftiging word je verwezen naar een gynaecoloog. Deze zal dan verder onderzoek doen en met je bespreken wat het verdere beleid wordt.

Ontwikkelingen bij je baby

Vanaf de 18e week van je zwangerschap kun je de babybewegingen voelen. Eerst zijn ze nog zwak, maar later voel je stompen, woelen en stoten als je kindje draait. Vooral in de avonden zijn deze bewegingen krachtiger.

Naarmate je baby groter wordt krijgt hij of zij waarschijnlijk steeds meer plezier in het bewegen in je buik. Een baby kan wel 90% van zijn tijd bewegend doorbrengen, maar maak je geen zorgen, het gemiddelde is 20%. Sommige baby’s zijn actiever dan anderen, dat zegt overigens niets over het geslacht. Gemiddeld voel je 9 van de 10 bewegingen die de baby maakt, maar er zijn ook vrouwen die de helft voelen. De beroepsvereniging van verloskundigen heeft een leuk boekje gemaakt over baby bewegingen. Vraag hiernaar bij de verloskundige.

Je baby ontwikkelt een tastzin en kan daarmee zijn eigen bewegingen waarnemen. Je kindje oefent al met kijken, hier zal hij of zij ook na de bevalling nog tijd voor nodig hebben. Daarom zal je baby na de bevalling nog af en toe even scheel kijken.

Partner

Zwanger stel

Jij bent degene die zwanger is, in jouw lijf gebeurt het allemaal. Je partner kan misschien wel eens het gevoel hebben een buitenstaander te zijn. Praat zoveel mogelijk met je partner: vertel hem wat er wat zich allemaal afspeelt in je lijf. Maar vraag ook naar zijn gevoelens.

Praten over jullie verwachtingen, gevoelens, maar ook zorgen en angsten (misschien over de bevalling) sterkt jullie band alleen maar. Het is ook fijn om samen naar de (belangrijke) afspraken te gaan, zoals de prenatale onderzoeken, de echo's, bezoekjes aan de verloskundige of gynaecoloog.

Samen voor de eerste keer het hartje beluisteren is ook heel speciaal. Zo delen jullie die belangrijke momenten in de zwangerschap. Ook leuk om samen te doen: een zwangerschapscursus volgen, bekijk dewebsitevan je verloskundigen voor de mogelijkheden in de buurt.

Weetjes en tips