Ontwikkelingen bij de moeder

Met zestien weken heeft je stofwisseling zich aangepast aan de zwangerschap. De vermoeidheid en misselijkheid van de eerste weken is verdwenen. Je baarmoeder heeft nu de grootte van een grapefruit. De spierwand is dik en sterk en begint nu steeds elastischer en dunner te worden.

Bedenk wat je het liefst wilt voor de baby. Alle moeders hebben dromen voor hun kinderen. We hopen dat ze gezond zijn en dat ze kunnen opgroeien in een veilige wereld. Neem er de tijd voor om deze gevoelens te onderkennen. Bespreek deze ook met je partner.

Je huid

Het kan zijn dat je merkt dat je huid aan het veranderen is. Dit komt door het oprekken van de huid, het zwaarder worden in gewicht en de invloed van hormonen.

Striae

Doordat je borsten en je buik tijdens je zwangerschap flink oprekken, kun je last krijgen van striae: kleine scheurtjes in je huid, die ook wel 'zwangerschapsstrepen' worden genoemd. Je herkent ze als roze of blauwe streepjes, onderhuids en grillig van vorm. Na de zwangerschap worden ze meestal parelmoerachtig van kleur, maar weg gaan ze nooit meer.

Striae tegengaan is moeilijk. Vooral als je nog vrij jong bent en je huid stevig is, kan hij makkelijk scheuren. Maar je kunt er wel alles aan doen om je borsten en buik in een goede conditie te houden. Let goed op je houding (een rechte rug!), zorg voor voldoende lichaamsbeweging (zwemmen, borstspieroefeningen...), draag een stevige beha, neem wisseldouches (waarbij je altijd eindigt met koud water), en smeer je borsten en buik elke dag in met een goede olie of speciale striaecrème (spiraalsgewijs) van binnen naar buiten.

Verandering in hormonen zorgt soms ook voor rode warme handen en een volle bos haar door verminderd haaruitval, al zullen deze extra haren ongeveer twee maanden na de bevalling alsnog uitvallen. Daarnaast kun je ook last hebben van extra pigmentatie. Vooral de huid onder je navel, rondom je tepels, rondom je vagina en in je gezicht zijn hier extra gevoelig voor. Dit kan geen kwaad voor je zwangerschap. Na zes tot twaalf maanden is de normale hormoonbalans hersteld.

Bandenpijn

Je groeiende baarmoeder hangt aan vier banden in je buik. Je kunt als je veel staat of lichamelijk zwaar werk verricht last krijgen van rekkings- of bandenpijn. Plotselinge bewegingen kunnen pijnlijk zijn. Dit kan heftige steken geven aan de zijkant van je buik en richting je liezen en/of vagina. Deze steken zijn onschuldig en verdwijnen vanzelf doordat de banden zich aanpassen aan de groei van je baarmoeder.

Jeuk

Sommige zwangere vrouwen hebben er veel last van, jeuk. Of het nu aan de armen, de benen, de borsten of de buik is, het is vervelend. Laat het ons weten, want in sommige gevallen is er meer aan de hand.

Vraag je verloskundige gerust naar tips bij aanhoudende klachten.

Ontwikkelingen bij je baby

De belangrijkste organen in het lichaam zijn gevormd. Je baby kan rollen en draaien, maar tot de 18e of 20e week zul je dat waarschijnlijk nog niet voelen. Hij of zij krijgt steeds meer herkenbare trekjes. Zoals het optillen van het hoofdje, openen van de mond en de borst en buikje op en neer bewegen zoals bij diep ademhalen. Je baby kan zuigen, zich verslikken en zelfs de hik krijgen. Hij of zij kan geeuwen, zich uitrekken, wenkbrauwen optrekken en voorhoofd fronsen.

Weetjes en tips