Ontwikkelingen bij de moeder

Voor veel zwangere vrouwen is deze week een mijlpaal. De placenta (moederkoek) wordt aangelegd en gaat de functie van de dooierzak overnemen. Je kindje krijgt nu tot aan de geboorte voeding via de placenta.

Je zal ongeveer een kwart van je zwangerschapsgewicht tussen nu en week twintig aankomen. Wellicht ga je jezelf nu ook beter en energieker voelen dan de afgelopen weken het geval was. Rond deze tijd kun je er aan denken om je werkgever te informeren. Meer over zwangerschapsverlof kan je lezen in week 11.

Bloedonderzoek

Tijdens de zwangerschap wordt je bloed een aantal keer gecontroleerd. Bij de eerste controle wordt je bloed onderzocht op:

Meer informatie over dit eerste bloedonderzoek vind je in de folder ‘Zwanger’ en de folder ‘Bloedonderzoek zwangeren’ van het RIVM.

Wat kan je doen bij anemie (ijzertekort):

Goede voeding is het belangrijkste! Daarnaast kunnen tabletten en drankjes met ijzer genomen worden. Die kunnen bijwerkingen geven zoals misselijkheid en verstopping. In de mail van week 1-9 hebben we hier meer over geschreven.

Rhesus

Folder Rhesus Bloedgroep tijdens de zwangerschap.

Uit het eerste bloedonderzoek kan blijken dat je bloedgroep rhesus D-negatief of rhesus c-negatief is. Er is dan extra onderzoek nodig in de zwangerschap. De folder ‘Rhesus-bloedgroep tijdens de zwangerschap’ van het RIVM geeft meer informatie over dit vervolgonderzoek.

Heb je bezwaar tegen één van de onderzoeken, geef dit dan aan. Je verloskundigen bespreken het dan met je. Alle bloedonderzoeken hebben als doel zowel jou als je kindje zo goed mogelijk door de zwangerschap heen te leiden.

Infectieziekten:

Het voorkómen van infecties:

Niet alle infecties zijn te voorkomen en niet alle infecties zijn gevaarlijk. Maar sommige infecties kunnen wel ernstige gevolgen hebben voor de ongeboren baby. In de folder ‘Informatie over zwangerschap en infecties’ van het RIVM vind je meer informatie over de risico’s van infecties en hoe je deze infecties met eenvoudige leefregels kunt voorkómen.

Ontwikkelingen bij je baby

De hartslag van de foetus ligt tussen de 110 en 160 slagen per minuut en zijn borst begint op en neer te gaan. Het oefenen van de toekomstige ademhalingsbewegingen is begonnen. Gezichtstrekken worden steeds duidelijker, helaas kun je dat nog niet zien.

Vingers en tenen hebben zich nu helemaal gevormd en er komen zelfs al nageltjes aan. Je baby kan zelfs al op zijn of haar duimpje zuigen. Vruchtwater wordt ingeslikt en uitgeplast om zo te leren slikken en drinken. Overigens wordt ditzelfde vruchtwater elke dag volledig ververst, waardoor de afvalstoffen voortdurend worden afgevoerd.

Weetjes en tips