Ontwikkelingen bij de moeder

De voorbereiding op de bevalling kan wat lichamelijk ongemak met zich meebrengen. Dit is volkomen normaal, maar niet altijd even fijn. We zetten er daarom hieronder een paar op een rijtje en geven je er gelijk wat tips bij!

Ontwikkelingen bij je baby

De baby gaat nu bewegen, eerst met trekkingen en trillingen die in de armpjes en beentjes beginnen en zich dan uitbreiden naar de nek en de romp. Dan gaat hij de beentjes buigen en strekken, stapbewegingen maken, een vuist maken en de hand weer openen, en het hoofdje op en neer bewegen. Hij is echter nog zo klein dat je deze bewegingen niet kunt voelen.

Je baby ontwikkelt de spieren door krachtige oefeningen in de baarmoeder. Je baby kan zich gemakkelijk bewegen omdat hij of zij in de vruchtwatervloeistof zweeft.

Bloedverlies

Bloedverlies tijdens de zwangerschap komt vaak voor, vooral in de eerste 3 maanden van de zwangerschap. Dit kan verschillende oorzaken hebben, bijvoorbeeld innesteling van de vrucht in de baarmoeder of een wondje op de baarmoedermond. Soms is een miskraam de reden van bloedverlies. Neem bij bloedverlies groter dan een flessendop contact op met een van ons.

Zwangerschapsverlof

Het is belangrijk om je werkgever op tijd op de hoogte te brengen van je zwangerschap, zodat zowel hij als jij daar rekening mee kan houden qua planning, overdracht, etc. Vraag ons om een verklaring; die kan je aan je werkgever geven. In totaal heb je recht op 6 weken zwangerschapsverlof en minstens 10 weken bevallingsverlof (in totaal minstens 16 weken verlof). Je kunt er ook voor kiezen om een aantal weken langer door te werken, deze worden dan opgeteld bij het bevallingsverlof. Een deel van het bevallingsverlof mag je gespreid opnemen. Je krijgt voor de periode van zwangerschaps- en ouderschapsverlof gewoon een uitkering ter hoogte van je normale salaris.

Als je baby te vroeg wordt geboren, tellen de overgebleven dagen van het zwangerschapsverlof op bij het bevallingsverlof. De totale verlofperiode is altijd 16 weken. Als je baby te laat wordt geboren, dan tellen de dagen tussen de geboorte en de uitgerekende bevallingsdatum op bij de termijn van 16 weken. De totale verlofperiode duurt dan langer dan 16 weken. Bekijk deze website om meer informatie te lezen over het berekenen van je verlofperiode.

Partner

Vanaf 1 januari 2015 is er een nieuwe wet gericht op verlof van de partner. De nieuwe wet regelt dat partners een onvoorwaardelijk recht krijgen op drie dagen opname van ouderschapsverlof rond de geboorte van het kind. Daarmee krijgen zij - naast het huidige kraamverlof van twee dagen - meer mogelijkheden om rond de geboorte tijd door te brengen met hun baby. Kijk voor meer informatie op deze website van de Rijksoverheid.

Weetjes en tips