Ontwikkelingen bij de moeder

Gefeliciteerd met je zwangerschap en welkom bij je verloskundigenpraktijk! De komende weken houden we je op de hoogte over het verloop van je zwangerschap via deze mail en je verloskundigen doen dat via de controles op hun praktijk. Je ontvangt deze mail wekelijks. De mail bevat waardevolle informatie en links naar folders en websites. Mocht je vragen hebben of zijn er zaken niet duidelijk: neem gerust contact op met een van je verloskundigen, zij kunnen je altijd helpen.

Foliumzuur

Foliumzuur is een vitamine-B die een belangrijke rol speelt bij de ontwikkeling van het zenuwstelsel van je ongeboren baby. Al in de eerste vier weken van je zwangerschap wordt de neutrale buis gevormd waaruit zich later de hersenen en ruggenmerg ontwikkelen. Om dit proces goed te laten verlopen is foliumzuur belangrijk.

Foliumzuur komt o.a. voor in bladgroenten, volkorenbrood, eieren, noten, vlees en vis. Met een normaal voedingspatroon kom je niet aan de benodigde hoeveelheid. Het is verstandig om extra foliumzuur (Vitamine-B11) in de vorm van tabletten te slikken. Het liefst hebben je verloskundigen dat je hier al vóór de zwangerschap mee begonnen bent. Tot en met de 11e week van de zwangerschap is het verstandig extra foliumzuur te blijven gebruiken.

Het is niet nodig om het langer te gebruiken, maar ook zeker niet schadelijk om dit wel te doen. Als je een multivitamine gebruikt, kies er dan een die geschikt is voor de zwangerschap. Aan deze multivitaminen is ook foliumzuur toegevoegd. Deze multivitamine kun je de hele zwangerschap door gebruiken. Meer informatie vind je op de site van het erfocentrum.

Omgaan met ochtenmisselijkheid

De misselijkheid is veelal vroeg in de ochtend als je bloedsuikerspiegel nog laag is. Hieronder wat tips:

Naast de gebruikelijke zwangerschapsverschijnselen (gespannen borsten, misselijkheid, vermoeidheid) kun je je ook gewoon anders voelen. Zwangerschapsklachten zijn heel persoonlijk en kunnen onderling sterk verschillen. Vraag je verloskundigen gerust om advies als je hier (veel) last van hebt.

Gezonde voeding

In deze folder van het RIVM vind je veel informatie over een gezonde leefstijl tijdens de zwangerschap. Ook via de website van het voedingscentrum is meer informatie te vinden. Wij hebben hier kort de belangrijkste dingen voor je op een rijtje gezet.

De dagelijkse basisvoeding voor zwangere vrouwen:

Ga niet afvallen/lijnen tijdens je zwangerschap is niet verstandig. Wanneer je zwanger bent en je gaat afvallen, dan kunnen schadelijke afstoffen die in je vet opgeslagen zitten via je bloedbaan bij de vrucht/baby terecht komen.

Echo

Ergens tussen de 7e en 9e week van je zwangerschap zien je verloskundigen je graag bij hun op de praktijk voor de eerste afspraak. Tijdens deze afspraak heb je de eerste echo. Omdat de baarmoeder nog niet of nauwelijks boven je schaambeen uit komt, is deze eerste echo meestal inwendig. Dit geeft een veel duidelijker beeld dan een uitwendige echo.

Ontwikkelingen bij je baby

Ongeveer een week na de samensmelting van de zaadcel en het eitje nestelt het klompje cellen zich in, in het baarmoederslijmvlies. Een deel van de cellen groeit vast in het slijmvlies en vormt een stevige houvast. Een ander deel wordt de beschermde vruchtblaas die het embryo omhuld. Het binnenste deel van de cellenbundel groeit uit tot de baby en een dooierzak die rode bloedcellen produceert en later deel uitmaakt van de ingewanden.

Rond week 9 begint het embryo steeds meer op een mensje te lijken en het staartje is ook bijna verdwenen. Het neusje, de oogjes en het mondje zijn wat duidelijker en ook het gezichtje is wat verfijnder. Het is aan de buitenkant nog niet te zien, maar de oortjes zijn zich ook flink aan het ontwikkelen. Na deze negende week noemen we je baby geen embryo meer maar een foetus.

Controles bij je verloskundige

Waar kijken mijn verloskundigen allemaal naar als ik bij ze komt? Wat kan ik verwachten? Moeten we ons voorbereiden? Allemaal vragen die je kunt hebben en stel ze vooral als je dat fijn vindt! Je verloskundigen zijn er om je deze periode op een, voor jou, zo prettig mogelijke manier te begeleiden en als het voor jou en je partner fijn voelt om iedere moment je vragen of ongerustheden bij ze te bespreken dan kan dat altijd. We willen hieronder kort bespreken wat gebruikelijk is om tijdens een controle bij je verloskundigen te bespreken, al verschilt dit natuurlijk altijd per praktijk.

Ze meten van alles omdat die resultaten hen een goed beeld geeft hoe het met je baby gaat, maar ook hoe het met jou gaat. Zij houden dit bij op de zwangerschapskaart. Je verloskundigen kijken o.a. naar:

Gewicht

Het is logisch dat je zwaarder wordt tijdens de zwangerschap. Zij kijken of dit ook op een gezonde manier gebeurd. Al kan het best zijn dat je bij de eerste controle bent afgevallen want het maken van een baby kost veel energie. Gedurende je zwangerschap zal je (vervolgens) kilo’s aankomen, hoe veel precies verschilt per vrouw, bij de een is het zeven kilo en bij de ander twintig kilo. Dit is o.a. gebaseerd op:

Dunne vrouwen komen gemiddeld vaak iets meer aan omdat hun lichaam een laagje ‘moedervet’ moet aankweken om goed te kunnen functioneren. Maar het kan ook anders uitpakken. Sommige slanke vrouwen hebben aan het eind van de zwangerschap nog nauwelijks een buik.

Bloeddruk

Je verloskundigen meten iedere controle je bloeddruk en vergelijken die met je bloeddruk van voor de zwangerschap. In het begin is er wellicht nog maar weinig verschil, maar aan het eind van de zwangerschap zal de bloeddruk wat hoger liggen.

Urine

Ze controleren ook af en toe je urine op suiker en eiwit. Hieraan kunnen ze zien of je lichaam zich goed aanpast aan je zwangerschap en of er een aantal belangrijke voedingsstoffen zoals glucose goed opgenomen worden. Eventuele zwangerschapsdiabetes of een zwangerschapsvergiftiging kunnen ze ook zien via je urine.

Harttonen

Ze laten je natuurlijk ook de leuke dingen horen, zoals het kloppen van het hartje van je baby. Vroeg in de zwangerschap lukt dit niet altijd, dat is jammer, maar de volgende controle lukt dit vast wel en ze geven je tips mee hoe je dit thuis ook kan proberen.

Ligging

Ze kijken hier vooral aan het eind van de zwangerschap goed naar, want dan is het de bedoeling dat het kindje met zijn of haar hoofd naar beneden ligt voor de bevalling.

Baarmoeder

Dankzij de positie van de baarmoeder kunnen ze meten of je baby voldoende groeit.

Bloed

Ze nemen bij de eerste controle wat bloed af om te controleren of je geen geslachtsziekte of virus hebt wat een gevaar kan vormen voor je baby. We bepalen ook je bloedgroep en de resusfactor. We controleren je ijzergehalte. Je ijzergehalte voor de zwangerschap is ongeveer 7,5mmol/l. Bij de eerste bloedafname 7,1 mmol/l. Als je ijzergehalte lager is zullen we je ijzermedicatie voorschrijven.

Wat kan je doen bij anemie (ijzertekort):

Goede voeding is belangrijk! Daarnaast kunnen tabletten en drankjes met ijzer genomen worden. Die kunnen bijwerkingen geven zoals misselijkheid en verstopping. Er zijn ook voedingssupplementen die lactoferrine bevatten. Dit is een stof die de opname en transport van ijzer bevordert. Lactoferrine kent nauwelijks bijwerkingen.

Over bovenstaande kan je meer lezen in de mail van week 12.

Hoe vaak kom je bij je verloskundigen langs?

Je bezoekt je verloskundigen de eerste maanden een keer per vier a vijf weken. Vanaf ongeveer 25 weken is dat een keer per drie weken en vanaf 30 weken ongeveer een keer per twee weken. Vanaf vier weken voor je uitgerekende datum verwachten ze je iedere week.

Weetjes en tips